”Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză”, spunea, în 2015 ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, cu referire la infecțiile intraspitalicești. Situația este, într-adevăr, foarte gravă și a fost scosă la lumină de tragedia din clubul Colectiv, când mai multe persoane au supraviețuit incendiului, dar au fost omorâte de bacteriile care le-au infectat rănile în interiorul spitalelor.

Practica internațională privind infecțiile nosocomiale spune că unitatea infectată cu bacterii, care intră efectiv în pereți, trebuie dărâmată, fără dicuție. România se află, astfel, în fața unei situații aparent fără ieșire: dărâmăm spitalele și rămânem fără asistență medicală, sau lăsăm spitalele și expunem, astfel, pacienții.

A apărut însă soluția miraculoasă, din Marea Neagră, cel mai bun vecin al României!

Algele vor produce energie și medicamente pentru albine

Recent, a avut loc, la Universitatea Ovidius din Constanța, în organizarea Institutului de Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie, un atelier de lucru româno-francez pe tema oportunităților de cercetare și inovare în procesarea și exploatarea algelor din zona continentală a Mării Negre.

La lucrări au participat specialiști din universitățile și institutele de cercetare din Constanța, Universitatea Politehnică din București și de la Universitatea Polytech din Clermont – Ferrand, Franța. Specialiștii români și francezi au analizat evoluția populațiilor de alge din apele litorale ale Mării Negre, evidențiind speciile protejate și pe cele neprotejate precum și posibilitățile de exploatare și valorificare a acestora.

Au fost analizate tehnologiile de procesare din fermentarea anaerobă în vederea producerii de biogaz, tehnologiile de procesare prin gazeificare și piroliză.

Ȋn cadrul INSAE, a fost conceput un proiect de realizare a unei instalații pilot de procesare a algelor și deșeurilor solide preluate din zona plajelor de pe litoral în vederea neutralizării acestora și valorificării prin producerea de biocombustibili. Proiectul va fi realizat în colaborare cu Universitatea din Nantes și alți parteneri europeni.

”Extracte din microalge pentru inhibarea bacteriilor”

Profesorul Philippe Michaud de la Universitatea Polytech din Clermont -Ferrand a prezentat o nouă abordare prin valorificarea culturilor de microalge. Astfel, rezultatele cercetărilor efectuare de specialiștii din Franța arată că prin dezvoltarea de culturi de Rhodella Violacea se pot extrage exopolizaharide de tip glico-amino-glicani.

”Un aspect extrem de interesant descoperit de cercetătorii francezi îl reprezintă efectul inhibitor al acestor substanțe asupra unor paraziți de tipul Nosema Ceranae care afectează albinele. Ȋn urma dezbaterilor prilejuite de atelierul de lucru au fost prezentate preocupările din cadrul Universității Ovidius de a găsi posibilități de aplicare a unor extracte din microalge pentru inhibarea bacteriilor implicate în producerea infecțiilor nosocomiale”, ne-a spus profesorul universitar Eden Mamut, director al Institutului pentru Nanotehnologii şi Surse Alternative de Energie.


A alergat primul maraton pentru o halbă de bere, iar acum este la un pas de un record mondial

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News