„Algeria a decis să suspende imediat tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare”, a declarat președinția algeriană într-un comunicat.
Madridul și Algerul au semnat acordul în 2002 pentru a promova dialogul și cooperarea în probleme politice, economice, financiare, educaționale și de apărare.
O sursă diplomatică spaniolă a declarat pentru AFP că guvernul lui Pedro Sanchez „regretă decizia algeriană”.
Mișcarea Algeriei a venit ca răzbunare după ce, în martie, Spania a recunoscut public planul de autonomie al Marocului pentru teritoriul disputat, ajutând la încheierea unor conflicte diplomatice de un an între cele două regate.
Dar, Algeria a declarat miercuri că mișcarea Spaniei a fost una „de încălcare a obligațiilor sale legale, morale și politice” față de teritoriu, o fostă colonie spaniolă. Aceasta reflectă provocarea complexă cu care se confruntă Madridul în echilibrarea legăturilor cu ambele state, rivale înverșunate.
Algeria, care susține mișcarea Polisario, care își caută independența în Sahara de Vest, a rupt în august anul trecut relațiile diplomatice cu Rabat din cauza „actelor ostile”.
Maroc controlează 80% din Sahara de Vest. Restul este deținut de Polisario, care au purtat un război de 15 ani cu Maroc după ce forțele spaniole s-au retras în 1975, cerând apoi un referendum pentru independență.
Marocul a oferit o autonomie limitată, dar insistă că enclava bogată în fosfați și pește trebuie să rămână sub suveranitatea sa, poziția fii aprobată de Spania.
Algerul a declarat miercuri că Madrid și-a dat astfel sprijinul deplin unei „formule ilegale și ilegitime”, susținută de puterea ocupantă.
Poziția Spaniei este complicată deoarece, deși împărtășește granițe și legături economice puternice cu Maroc, depinde și parțial de gazele naturale din Algeria.
Această dependență a devenit mai acută pe măsură ce prețurile la energie au explodat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar și pentru că, în octombrie anul trecut, Algeria a încetat să mai trimită gaze către Spania printr-o conductă care traversa Marocul.
Algeria și Marocul au cunoscut luni de tensiuni de când Marocul a restabilit legăturile cu Israelul în decembrie 2020, în schimbul recunoașterii de la Washington a suveranității Rabatului asupra Saharei de Vest.
Acest lucru a venit la doar câteva săptămâni după ce Polisario a declarat nul și neavenit încetarea focului din 1991, intensificând atacurile asupra forțelor marocane.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!