Algoritmii utilizați de platformele sociale amplifică conținutul misogin, iar acesta se reflectă apoi în comportamentul tinerilor în viața de zi cu zi, spune un nou raport realizat de cercetătorii de la două universități britanice.
Cercetătorii au declarat că au detectat o creștere de patru ori a nivelului de conținut misogin sugerat de TikTok într-o perioadă de monitorizare de cinci zile, algoritmul sugerând clipuri tot mai extreme, adesea furioase și conținând reproșuri la adresa femeilor.
Studiul, realizat de echipele de la University College London și University of Kent, a analizat conținutul TikTok, dar cercetătorii au declarat că analiza lor se aplică cel mai probabil și altor rețele sociale.
Cercetarea, intitulată Safer Scrolling, susține că materialele toxice sunt prezentate sub formă de divertisment. Băieții care suferă de anxietate și au o sănătate mintală precară prezintă un risc sporit de a fi afectați de acest conținut, potrivit studiului.
„Punctele de vedere dăunătoare devin acum normalizate în rândul tinerilor”, a declarat cercetătoarea principală a studiului, Kaitlyn Regehr. „Consumul online are un impact asupra comportamentelor offline ale tinerilor, pe măsură ce vedem cum aceste ideologii se mută de pe ecrane și ajung în curtea școlii”, a spus ea.
Scopul cercetării a fost acela de a ajuta la identificarea unor tipare de adolescenți ce ar putea fi vulnerabili la radicalizare.
Astfel, au fost create conturi pe TikTok pentru fiecare arhetip, fiecare cu interese specifice – pe tema masculinității și a singurătății, spre exemplu – iar cercetătorii au urmărit apoi peste 1.000 de clipuri pe care TikTok le-a sugerat timp de șapte zile.
Conținutul inițial sugerat a fost în concordanță cu interesele declarate ale fiecărui tipar, dar după cinci zile, cercetătorii au spus că algoritmul TikTok oferea de patru ori mai multe clipuri cu conținut misogin, inclusiv obiectificare, hărțuire sexuală sau discreditare a femeilor.
Concret, numărul clipurilor cu conținut misogin a crescut de la 13% la 56%, în rândul clipurilor recomandate.
„Procesele algoritmice de pe TikTok și de pe alte site-uri țintesc vulnerabilitățile oamenilor – cum ar fi singurătatea sau sentimentul de pierdere a controlului – și folosesc conținutul dăunător”, a declarat Regehr.
Cercetătorii au intervievat, de asemenea, tineri și oficiali din sistemul de educație și au constatat că tiparele misogine au depășit rețelele sociale și au ajuns în școli, fiind integrate în cultura tinerilor.
„Descoperirile arată că algoritmii – despre care majoritatea dintre noi știm prea puțin – au un efect de bulgăre de zăpadă prin care servesc conținut tot mai extrem, sub formă de divertisment”, a declarat Geoff Barton, secretarul general al Asociației liderilor de școli și colegii, care a colaborat la cercetare.
„Acest lucru este profund îngrijorător în general, dar mai ales în ceea ce privește amplificarea mesajelor în jurul masculinității toxice și impactul său asupra tinerilor”, a adăugat el.
„Facem apel la TikTok, în special, și la platformele de social media, în general, să își revizuiască de urgență algoritmii și să consolideze măsurile de protecție pentru a preveni acest tip de conținut, iar guvernul și Ofcom să ia în considerare implicațiile acestei probleme sub auspiciile noii legi privind siguranța online”, a avertizat el.
Un purtător de cuvânt al TikTok a asigurat că compania face eforturi pentru a elimina conținutul dăunător, scrie The Guardian.
„Misoginismul a fost interzis de mult timp pe TikTok și detectăm proactiv 93% din conținutul pe care îl eliminăm pentru că încalcă regulile noastre privind ura”, a precizat acesta.
Purtătorul de cuvânt a pus de asemenea sub semnul întrebării rezultatele studiului. „Metodologia utilizată în acest raport nu reflectă modul în care oamenii reali folosesc TikTok”, a spus reprezentantul companiei.
Alex.59 • 07.02.2024, 12:00
Vai mama ei de aplicație, e cea mai..."***ă" posibilă, după umila mea părere..! 😠😡😤
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Luntrasul • 07.02.2024, 11:19
Platforma TikTok încearcă să abordeze problema conținutului misogin, dar provocările persistă...