UPDATE 21:15: Dacian Cioloș a declarat că, după decizia ÎCCJ, urmează să strângă semnăturile necesare pentru a fi depuse listele.
„Din punctul nostru de vedere urmează să continuăm ce am început, să strângem semnăturile. Ne bucurăm că ÎCCJ a recunoscut evidența și nu alte interpretări procedurale. Zilele următoare sperăm să încheiem adunarea semnăturilor necesare să putem depune listele și vom continua campania în țară. Am avut un pic emoții după decizia BEC, dar am avut încredere în decizia justă a ÎCCJ și am avut dreptate”, a precizat Cioloș la Digi24.
UPDATE ora 20.40 Alianţa USR-PLUS poate candida la alegerile europarlamentare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, vineri seară, în şedinţă publică, contestaţia celor două partide, după refuzul Biroului Electoral Central de a le valida candidatura. Decizia ÎCCJ este definitivă.
„S-a admis contestația!!! USR PLUS candidează împreuna și vor câștiga!”, a scris şi membrul USR Andrei Lupu, pe pagina de Facebook. El a prezentat evoluţia prezentării contestaţiei, în şedinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„Procurorul de ședința susține poziția USR PLUS și cere anularea deciziei BEC pe motiv ca ar presupune încălcarea Constitutiei și a Conventiei Europene a Drepturilor Omului”, a scris Lupu.
El a anunţat şi că cele două partide au avut trei avocați care au pledat pentru Alianța și alți 4 avocați la sustinere în spatele lor. „Cred ca de mult nu s-a mai văzut așa desfășurare de forţe”, a mai spus reprezentantul USR.
USR, ironii pe Facebook, după decizia ÎCCJ: „S-a ars BECu”
Senatorul adrian Wiener a ironizat, pe Facebook, Biroul Electoral Central, după decizia instanţei.
„Înalta Curte a decis: ALIANȚA USR-PLUS va candida pe 26 mai. Cum spuneam, decizia de ieri a Biroului Electoral Central a fost un abuz de drept incalificabil. O golire de sens a unor drepturi fundamentale, acelea de a alege și de a fi ales. Un gest miop, devenit reflex într-o societate aflată pe calea autoritarianismului, într-o țară abuzată de 30 de ani de ‘găști de cartier politice. De vechili, baroni și dumnezei locali. Înalta Curte a decis că sursa constituirii de drept și voință sunt forurile deliberative statutare ale celor două partide. Alianța USR-PLUS a fost înființată legal. Vom participa în alegeri ca ALIANȚĂ . BECu s-a ars. Democrația românească s-a scufundat pentru o zi în beznă”, scris Wiener, în postarea pe Facebook.
„Am depus astăzi contestaţie la ICCJ şi avem încredere că nu li se va lua românilor dreptul de a vota Alianţa 2020 USR PLUS pe 26 mai. Decizia ICCJ va juca un rol fundamental în viitorul democraţiei din România. Dincolo de orice tehnicalităţi şi hibe din lege, noi mergem mai departe cu încrederea că acesta este doar un hop în calea victoriei noastre. Continuăm să luptăm”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.
Liderii alianţei spun că depunerea protocolului, la BEC, a fost o acţiune „temeinic pregătită” şi susţinută. „Am depus un întreg set de documente care să elimine orice dubiu asupra reprezentării legale din partea celor două partide. Din păcate, membrii BEC nu au luat în considerare argumentele noastre juridice şi au expediat în 5 minute o decizie foarte gravă, aceea de a interzice participarea în alegeri a unei formaţiuni politice susţinută de sute de mii de români”, se arată în comunicat.
Alianţa 2020 USR PLUS îşi exprimă încrederea că această eroare „va fi corectată” sâmbătă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie printr-o decizie favorabilă.
„Colegii din echipa de jurişti a Alianţei 2020 USR Plus lucrează la finalizarea contestaţiei care urmează să fie depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în următoarele ore şi sperăm noi ca ea să fie judecată mâine (sâmbătă – n.r.). Venim cu toate argumentele, inclusiv cu elemente noi în urma solicitărilor sau observaţiilor făcute de membrii Biroului Electoral Central. Sperăm să avem câştig de cauză pentru că, noi credem că legitimitatea unor preşedinţi de partide e dată în primul rând de faptul că ei au fost aleşi statutar şi că statutul respectiv e legal, înregistrat la Tribunal odată cu înregistrarea partidului politic. Eu, ca preşedinte de partid, semnez acte şi documente în numele partidului de când am fost ales în Convenţia Naţională a PLUS şi acele acte sunt considerate ca fiind legale, cu valoare juridică”, a spus Cioloş, la Arad.
USR şi PLUS au anunţat joi că BEC a respins, „în mod abuziv”, cererea de înscriere în competiţia pentru alegerile europarlamentare a Alianţei 2020 USR-PLUS, sub pretextul că Dan Barna şi Dacian Cioloş nu ar figura ca preşedinţi ai partidelor pe care le conduc în Registrul partidelor politice.
Liderii celor două partide au acuzat abuzuri ale Biroului Electoral, prin care s-ar încerca împiedicarea candidaturii lor.
De cealaltă parte, oficialii BEC spun că USR şi PLUS nu au întocmit legal actele prin care au încheiat alianţa.
Deputatul independent Nicușor Dan, fost președinte USR, a transmis joi seară că va contrasemna protocolul Alianței 2020 USRL+PLUS, în speranța că acest lucru va permite celor două formațiuni politice să candideze împreună la alegerile europarlamentare din luna mai. Vineri, el s-a înscris în USR, pentru a putea semna protocolul alianţei.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!