Alianta s-a suparat si pe presa
in dimineata zilei de miercuri, Ioan Onisei si Gheorghe Radulescu, reprezentantii Aliantei in BEC, au anuntat ca vor solicita CSM si ministrului Justitiei excluderea lui Emil Ghergut din magistratura.
Reprezentantii Aliantei l-au acuzat pe Ghergut ca prin declaratiile politice facute in legatura cu Traian Basescu a incalcat prevederile legislative care interzic judecatorilor sa faca orice declaratii de ordin politic.
Ghergut a afirmat ca Basescu a acuzat BEC de coruptie numai din do-rinta de a castiga alegerile.
Tot miercuri dimineata, Alianta D.A. a sesizat Consiliul National al Audiovizualului cerand sanctionarea televiziunilor care si-au permis sa-si intrerupa emisiunile programate pentru a transmite in direct explicatiile judecatorilor de la Biroul Electoral Central prin care demontau acuzatiile de frauda. in cursul dupa amiezii ministrii Mihai Tanasescu si Mircea Geoana au sustinut intr-o conferinta de presa ca scandalul generat de liderul Aliantei DA a afectat imaginea Romaniei pe plan extern. Ei au afirmat ca presa straina deja ridica mari semne de intrebare cu privire la stabilitatea politica a Romaniei si ca astfel s-a destabilizat inclusiv piata titlurilor de valoare tranzactionate de Romania pe pietele straine.
„E o limita peste care nu se poate trece. Basescu a depasit aceasta limita”, a spus Mircea Geoana. Reactia lui Cosmin Gusa a venit imediat. El i-a numit pe cei doi „plangaciosi” si a spus ca nu pot avea credibilitate Mircea Geoana, fiul unui general de Securitate, si Mihai Tanasescu, un ministru care a participat la toate fraudele din ultimii ani”.
De ce nu prezinta Alianta D.A. rezultatul numaratorii paralele?
Exista o metoda simpla care sa confirme sau sa infirme frauda invocata de Traian Basescu: prezentarea rezultatului numaratorii paralele. Alianata D.A. a anuntat ca face separat, ca toate partidele mari, o numaratoare a voturilor cu oamenii proprii si potrivit propriilor criterii de corectitudine. De obicei aceasta numaratoare se incheie mult mai repede decat cea oficiala deoarece nu se mai fac atatea procese verbale intre sectiile de vot si Biroul Electoral de Circumscriptie, apoi Biroul Electoral Judetean si apoi cu Biroul Electoral Central. Fiecare sectie de vot comunica rezultatele unui reprezentant care le comunica direct unui organism central. Astfel numaratoarea paralela se incheie in primele ore dupa alegeri. Paradoxal, reprezentantii Aliantei D.A. continua sa numere chiar si dupa ce BEC a terminat numaratoarea!!!! ” Avem rezultate din destul de multe judete, dar procesul este destul de complicat. Ce am constatat pana acum este ca in multe judete rezultatele noastre sunt diferite de cele oficiale. Cand le vom centraliza pe toate, le vom da publicitatii”, spune Cozmin Gusa. Adevarul probabil ca este altul. Numaratoarea s-a terminat, dar rezultatele acesteia nu sprijina acuzatia de frauda.
Lectie americana despre cum se primeste o infrangere
La cateva ore dupa ce a socat opinia publica cerand „arestarea imediata a directorului de la Directia de Statistica, care a pregatit softul de fraudare a alegerilor si sigilarea calculatoarelor Directiei”, Basescu… si-a retras afirmatiile. Statistica a explicat faptul ca nu e implicata in procesul de numarare a voturilor decat prin consultanti si nu prin tehnica de calcul. in urma precizarilor, candidatul D.A. a transmis directorului Institutului National de Statistica faptul ca „a fost o confuzie”. Alte retractari au venit pentru firma de soft acuzata ca a „manarit” programul de computer pentru centralizarea voturilor, firma pe care, prima data, Basescu a confundat-o cu o alta. Reprezentatii ei au amenintat ca-si vor apara onoarea in instanta. in plus, acelasi sistem a fost folosit si cand Basescu a castigat alegerile la Bucuresti, iar firma a lucrat la programul de informatizare al Primariei Capitalei. Judecatorii BEC asteapta si ei in continuare scuze, dupa ce au explicat tehnic modul in care au aparut erori in alcatuirea proceselor verbale din circumscriptii, erori care afectau cifra prezentei la vot si nicidecum procentele unui candidat sau ale altuia.
Dar sa vedem ce se intampla peste Ocean intr-un caz relativ asemanator. Victoria presedintelui Bush la alegerile de la 2 noiembrie va fi contestata de un grup de democrati la Curtea Suprema din Ohio, relateaza „The Guardian”. Potrivit Mediafax, ei sustin dovezi care atesta ca voturile unui candidat au fost trecute in coloana celuilalt; dispozitivele electronice de votare l-ar fi creditat pe Bush cu 3.893 de voturi suplimentare intr-un cartier din Columbus, unde au votat doar 638 de persoane. Bush a obtinut al doilea mandat la Casa Alba gratie victoriei din Ohio, unde l-a devansat pe Kerry cu 136.000 de voturi. in ciuda semnalarii de fraude electorale si de nereguli de ordin tehnic, Kerry a decis ca acestea „nu au fost destul de ample pentru a afecta rezultatul scrutinului prezidential” si si-a recunoscut infrangerea inca inainte de finalizarea numaratorii voturilor!
Basescu + Vadim + Gigi
Primii lideri politici care au sarit marti dupa-amiaza in sprijinul scenariului privind frauda promovat de Traian Basescu au fost C.V. Tudor (PRM) si Gigi Becali (PNG). Ambii au depus contestatii oficiale alaturi de cea a Aliantei PNL-PD si au cerut reluarea procesului electoral, actiune care a adus Romania, din pacate, in topul relatarilor presei internationale, care face deja comparatii cu situatia din Ucraina. La prima vedere surprinzatoare, apropierea dintre Vadim si Basescu are totusi radacini mai vechi. in primul rand, e vorba de interesul lui Basescu de a-si atrage in turul II al prezidentialelor electoratul lui Vadim, care reprezinta circa 13%. Spre acest electorat au fost indreptate mesajele radicale ale liderului PD de genul atacarii unor sefi de stat europeni sau referirile la „executia” ministrilor banuiti de coruptie. Probabil nu intamplator insinuarile din ultima saptamana de campanie privitoare la o presupusa orientare sexuala a lui Adrian Nastase au venit tot pe aceste doua canale: dinspre Vadim Tudor si Traian Basescu. in continuarea acestei alaturari, tanarul lider liberal Cristian Boureanu (vizat pentru postul de ministru de finante intr-un eventual guvern al Aliantei) a lansat in urma cu doua seri, intr-o emisiune televizata, un mesaj de chemare a electoratului lui Vadim Tudor la scrutinul din 12 decembrie pentru a-i da votul candidatului Traian Basescu.
Liberalii nu agreeaza o apropiere de Vadim
Daca asupra partidului sau, PD, Basescu are un control absolut, el nu poate inabusi, in schimb, nemultumirile tot mai evidente ale unor lideri liberali, carora nu le surade deloc alaturarea partidului lor istoric de imaginea lui C.V. Tudor, un lider extremist, nationalist si xenofob, dupa cum il vede chiar presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. De altfel, interventia publica a senatorului PNL Paul Pacuraru, care recunostea „cu onestitate victoria in alegeri a Uniunii PSD+PUR”, este deja de notorietate, ca si interventia lui Dinu Patriciu de linistire a spiritelor dupa ce Traian Basescu le inflamase marti pana la extrem, o data cu declaratia privind reluarea alegerilor in Romania.
Uniunea Europeana nu vrea sa auda de PRM
in plus, un eventual guvern PNL-PD cu sprijin parlamentar din partea PRM (greu de crezut ca se va ajunge la o asemenea varianta) sau ipotetica victorie a lui Traian Basescu in turul II al alegerilor prezidentiale cu sprijinul electoratului lui Vadim Tudor ar fi taxata sever de Uniunea Europeana. Bruxelles-ul a transmis semnale clare Bucurestiului, celor doua blocuri politice importante, ca orice alianta cu PRM e exclusa in cancelariile europene si ca o asemenea alaturare ar putea insemna chiar reconsiderarea traseului Romaniei catre integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
De altfel, faptul ca primul lider care a cerut refacerea alegerilor din Romania, dupa Traian Basescu, a fost „extremistul” Vadim Tudor desparte ceea ce se intampla in Romania de evenimentele din Ucraina, dupa cum au observat analistii CNN. Asta n-a impiedicat multe alte canale mass-media internationale sa faca o alaturare intre cele doua tari, deoarece pentru opinia publica occidentala lucrurile in aceasta parte de Europa sunt inca neclare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro