De ce are nevoie PSD de o alianţă?
Social-democraţii se regrupează, după lovitura încarcerării fostului lor lider, Liviu Dragnea. Nu stau foarte bine în sondaje. Nici nu scad dar nici nu cresc, în ciuda Opoziţiei agresive, în Parlament, la guvernarea PNL din criza coronavirusului.
În plus, partidul are, în acest moment, o problemă de legitimitate.
Planurile lui Marcel Ciolacu de a convoca Congresul în luna mai, pentru a deveni lider al PSD, prin vot interne, au eşuat din cauza epidemiei şi a stării de urgenţă.
În PSD se vorbeşte din ce în ce mai des despre nevoia convocării Congresului, până la alegerile locale. E nevoie de o conducere legitimă, care să îşi asume cele două runde de alegeri, locale şi parlamente.
Cu un scor care rămâne constant în jurul a 23-25%, social-democraţii au nevoie de o alianţă, pentru a reuşi un scor acceptabil.
În acest moment, o înţelegere cu ALDE pare firească, în ciuda ruperii alianţei, pe vremea Vioricăi Dăncilă. Marcel Ciolacu şi Călin Popescu Tăriceanu colaborează în Parlament, iar cei de la ALDE au nevoie de ajutorul PSD, pentru că şansele să intre în Parlament sunt, în acest moment, minime.
Ponta s-a grăbit să se anunţe prezidenţiabil. Mesaj subtil către PSD
Un alt tip de negociere, mult mai tensionată, este între PSD şi Pro România. Partidul lui Victor Ponta, care a apărut, de altfel, prin strângerea nemulţumiţilor din PSD, se află pe un val de creştere, în sondaje, ceea ce duce la pretenţii mai mari din partea acestui partid.
Astfel, anunţul lui Victor Ponta, făcut la Antena 3, că dorește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, arată poziţionarea sa în cadrul unei posibile alianţe cu PSD.
Ponta transmite partenerilor din PSD că o înţelegere va include, automat, acceptarea sa, de către PSD, ca şi candidat la prezidenţiale.
Ciolacu îl atenţionază pe Ponta: „Sunt nişte excese!”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat, la Antena 3, în week-end, că a avut o discuţie cu Victor Ponta în care i-a transmis că nu îi mai acceptă atacurile lansate de acesta la adresa PSD şi a unor membri social-democraţi.
Este un semnal privind tensiunile dintre cei doi, în negocierea unei alianţe, liderul PSD încercând să transmită că nu va accepta ca Ponta să îşi facă campanie prin atacuri la adresa partidului său.
„Am avut discuţii cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt nişte excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere şi trecutul comun, să fie făcute anumite afirmaţii, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier şi i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidenţiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuşi, conversaţia într-o notă optimistă”, a mai spus Marcel Ciolacu.
PSD, obligat să caute susţinere la locale, după coagularea dreptei în jurul lui Nicuşor Dan
Şi Gabriela Firea, care va încerca să câştige un nou mandat de Primar General, spune că discuţiile cu Pro România şi ALDE au început încă înainte de pandemia de coronavirus.
„Am avut înainte de pandemie câteva întâlniri legate de perspectiva încheierii unor alianţe politice şi/sau electorale. S-au desprins câteva idei şi anume o posibilă colaborare atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Avem puncte comune. Sunt fireşte şi câteva subiecte care ne despart, unul mai ales mai stringent. Într-adevăr, pandemia a oprit aceste discuţii. Nu le-aş spune negocieri, pentru că uneori cuvântul negociere poartă în sine şi o notă peiorativă. (…) Au fost discuţii”, a declarat Gabriela Firea, duminică, la B1 TV, întrebată dacă Pro România şi ALDE o vor susţine la Primăria Capitalei sau vor avea candidat separat.
PSD are nevoie de o alianţă, cel puţin la nivelul Capitalei, după ce USR şi PNL şi-au anunţat deja susţinerea pentru un candidat comun, Nicuşor Dan.
Este posibil ca lui Nicuşor Dan să i se alăture şi PMP-ul, astfel că, pe dreapta, voturile ar putea merge spre un songur candidat, oferindu-i, astfel, un avantaj în lupta cu PSD-ul.