Prețul petrolului a crescut după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au declarat că vor suspenda călătoriile în aer și pe mare către și din Qatar. Arabia Saudită va închide, de asemenea, punctele de trecere a frontierei cu vecinii săi, ceea ce ar putea privi Qatarul de importuri pe uscat, aceasta fiind singura frontieră terestră a emiratului.

Qatar este una dintre cele mai bogate țări din lume și de o importanță strategică, fiind cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, dar și găzda unuia dintre cele mai mari fonduri suverane de investiții din lume. De asemenea, găzduiește CENTCOM, comandamentul central al armatei americane în Orientul Mijlociu.

Încurajată încălzirea relațiilor cu SUA după vizita președintelui Donald trump, alianța condusă de Arabia Saudită încearcă să elimine orice opoziție față de formarea unui front unit împotriva Iranului condus de șiiți.

Potrivit analiștilor economici, decizia luată luni este puțin probabil să afecteze exporturile de energie din Golf, dar va avea efecte profunde asupra Qatarului. ”Vor fi implicații pentru oameni, pentru cei care călătoresc, pentru oamenii de afaceri. Mai mult decât atât, aduce o nouă perspectivă asupra riscurilor geopolitice”, a declarat Tarek Fadlallah, CEO al Nomura Asset Management Middle East, într-un interviu acordat Bloomberg. „Deoarece aceasta este o mișcare fără precedent, este foarte dificil să vedem cum se joacă”, mai spune Fadlallah.

Un prim efect este o creștere a preţurilor petrolului. Contractele futures au crescut cu până la 1,6% la bursa din New York, compensând cea mai mare pierdere săptămânală din ultima lună, de 4,3%. De asemenea, tranzacția indicelui Brent a crescut cu 1,6%, până la 50,74 dolari pe baril la bursa de la Londra, și a generat câștiguri de 1,1% până la ora 11:58.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iulie, a crescut cu până la 76 de cenţi, la 48,42 dolari pe bril, la bursa din New York, fiind ulterior tranzacţionat la 48,28 dolari pe baril, la Hong Kong. Volumul tranzacţiilor este cu circa 33% peste media ultimelor 100 de zile.

Cresterea tensiunilor dintre Arabia Saudita, cel mai mare exportator brut al lumii si Iranul atrage atentia pietei spre Strâmtoarea Urmuz, prin care Departamentul de Energie al SUA estimeaza că au loc 30% din livrările maritime de petrol.

Decizia luată luni de cele cinci țări arabe s-a regăsit și pe bursă. Acțiunile din Qatar s-au părăbușit efectiv: indicele QE de la Doha a scăzut cel mai mult din ianuarie 2016. Indicele QE a scăzut cu 5,6% la 9:33 (ora Qatarului). Volumul de acțiuni tranzacționate la Doha a fost de peste 10 ori mai mare decât media pe parcursul zilei. Este în prezent luna sfântă a lui Ramadan, când activitatea investitorilor în Orientul Mijlociu este în mod tradițional scăzută deoarece musulmanii nu efectuează tranzacții decât dimineața și seara.

 
 

Urmărește-ne pe Google News