Liderii mondiali ar trebui să rămână alături de Ucraina, în ciuda faptului că acum sunt preocupați și de conflictul dintre Israel și Hamas, a declarat Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat Politico.
Puternicul consilier al liderului de la Kiev a criticat de asemenea ferm ideea că mulți lideri europeni sunt obosiți de războiul din Ucraina – exprimată săptămâna trecută de prim-ministra Italiei, Georgia Meloni.
„Văd că mulţi au obosit. Sincer vorbind, s-ar putea să ne apropiem de momentul în care toţi vor înţelege că avem nevoie de o cale de ieşire”, declarase Meloni, care credea că vorbește la telefon cu președintele Uniunii Africane, dar discuta de fapt cu un farsor rus.
Iermak a explicat urmările unei astfel de oboseli. „Chiar dacă există oameni care simt această oboseală, sunt sigur că nu vor să se trezească mâine într-o lume în care va exista mai puțină libertate și mai puțină securitate, iar consecințele acestei situații să dureze zeci de ani”, a spus el, sugerându-i lui Meloni să își recapituleze istoria.
„Gândiți-vă pentru o clipă, dacă Marea Britanie s-ar fi simțit obosită de Polonia în 1939, sau dacă SUA s-ar fi simțit obosită de Marea Britanie, ar mai fi existat astăzi Polonia, Marea Britanie sau Europa așa cum o vedem acum?”, a întrebat Iermak.
„Nu ne puteam permite oboseala nici atunci, nici acum. Acest lucru se va repeta cu siguranță dacă acești oameni obosiți vor înceta să mai susțină Ucraina”, a avertizat el.
Ucraina nu va accepta un conflict înghețat
Declarațiile consilierului prezidențial ucrainean vin într-un moment în care tot mai mulți experți avertizează cu privire la un impas al războiului, pe fondul lipsei de rezultate dramatice a contraofensivei ucrainene.
Nu toți sunt de acord cu acest scenariu, un important expert militar de la Kiev, spre exemplu, explicând pentru Libertatea că Ucraina are șanse de a sparge apărarea rusească.
În orice caz, Iermak a insistat că Ucraina nu va accepta niciodată un conflict înghețat și a avertizat că discuțiile despre „oboseala produsă de război” vor afecta Ucraina și puterile occidentale.
Considerat un factor de decizie cheie în echipa lui Zelenski și un prieten personal al președintelui, Iermak a mai spus de altfel că Kievul a primit asigurări de la liderii occidentali cum că sprijinul lor pentru Ucraina „va rămâne așa cum a fost” înainte de atacul din 7 octombrie al Hamas, care a declanșat conflictul de acum din Gaza.
Cu toate acestea, el a recunoscut unele lipsuri în stocul de obuze, atât de necesare pentru artileria ucraineană.
„În timpul războiului, (există) o mulțime de lipsuri și cred că în aceste zile este imposibil să acoperi 100% din trupe sau să obții tot ce ai nevoie, deoarece războiul este război – întotdeauna îți lipsește ceva. De aceea, dorim să creștem producția internă de muniții, cu sprijinul aliaților noștri”, a explicat el.
Întrebat dacă apărarea țării sale ar putea ține pasul cu volumul tot mai mare de atacuri aeriene și cu drone din partea Rusiei, șeful Statului Major a admis că Kievul trebuie să ia măsuri suplimentare. „Suntem pregătiți să ripostăm și să ne apărăm, dar trebuie să continuăm să ne consolidăm apărarea aeriană”, a spus el.
Așteptări mari de la UE
Anul acesta, Kievul nu așteaptă de la partenerii săi din UE doar sprijin militar și financiar, ci și o invitație de începere a negocierilor de aderare.
Întrebat dacă se așteaptă ca aceste negocieri să înceapă curând, Iermak s-a arătat optimist și a indicat că vizita de sâmbătă în Ucraina a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost de bun augur pentru ambițiile țării sale.
„Da, la asta ne așteptăm, pentru că facem totul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus el. „Și cred că vizita Ursulei von der Leyen este un pas foarte puternic pe această cale”, a spus el.
Cu ocazia vizitei sale de la Kiev, Von der Leyen a lăsat să se înțeleagă că executivul UE va recomanda statelor membre să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina. Liderii UE vor discuta această chestiune în cadrul unui summit care va avea loc în decembrie.