Iranul a furnizat Rusiei sute de drone pe parcursul a doi ani și jumătate de război împotriva Ucrainei, dar potențialul transfer de rachete balistice ar marca o evoluție îngrijorătoare a conflictului, potrivit surselor Bloomberg, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Sursele au refuzat să se pronunțe asupra tipului de rachete pregătite pentru livrare sau să estimeze un calendar, dar una dintre ele a spus că transporturile ar putea începe în câteva zile. Rachetele balistice zboară de obicei mult mai repede decât rachetele de croazieră sau dronele și pot transporta sarcini utile mai grele, notează Bloomberg.

SUA și alți aliați din NATO au avertizat în mod repetat Teheranul în privința unei astfel de mișcări și își continuă eforturile diplomatice pentru a o preveni. Contactat de Bloomberg, Consiliul Național de Securitate al SUA nu a răspuns unei solicitări de a comenta această informație. Nici Ministerul iranian de Externe și misiunea sa la ONU nu au răspuns întrebărilor adresate de Bloomberg.

Forțele ucrainene depun eforturi să oprească înaintarea armatei ruse în regiunea Donețk, în timp ce orașele și infrastructura energetică din Ucraina sunt supuse unei campanii de bombardamente puternice. Kiev, capitala Ucrainei, a fost vizată luni de un baraj de rachete – de croazieră și balistice – și drone, șapte din cele 16 rachete balistice lansate de ruși ocolind apărarea antiaeriană.

Arsenalul de rachete balistice al Moscovei include atât hardware rusesc, cât și nord-coreean, mai puțin precis. Atacul aerian de luni asupra Kievului a fost purtat cu rachete Iskander-M fabricate în Rusia, precum și modele nord-coreene KN-23, lansate din regiunile Briansk, Kursk și Voronej, toate situate la granița cu Ucraina.

Transferurile de rachete balistice iraniene către Rusia ar fi probabil întâmpinate cu sancțiuni suplimentare împotriva regimului de la Teheran, deși eficacitatea lor ar fi incertă, având în vedere multitudinea de măsuri care vizează deja Iranul, inclusiv în cazul livrărilor de drone Shahed. Printre măsurile discutate de aliați se numără noi restricții asupra Iran Air.

De asemenea, se așteaptă ca G7 să condamne public orice transfer de rachete balistice și să își manifeste preocupările pe lângă statele din Orientul Mijlociu.

În același timp, aliații Ucrainei se străduiesc să-și îndeplinească angajamentele asumate la începutul acestui an cu privire la consolidarea sistemelor de apărare antiaeriană ale națiunii devastate de război.

În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a îndemnat aliații să-și intensifice aprovizionarea și să ridice restricțiile pentru a permite atacuri în teritoriul recunoscut internațional al Rusiei. Conducerea de la Kiev spune că astfel de atacuri sunt necesare pentru a lovi aerodromurile și lansatoarele utilizate de ruși pentru a lua în vizor orașele și infrastructura ucraineană.

Urmărește-ne pe Google News