Banca Mondială a estimat la 14 miliarde de dolari nevoile imediate ale Ucrainei pentru repararea pagubelor provocate de luptele crâncene.
Însă un studiu recent realizat de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană și guvernul de la Kiev a arătat că redresarea mai amplă a economiei Ucrainei ar costa 441 de miliarde de dolari.
„Să fim clari: Rusia este cauza distrugerii Ucrainei”, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken, în fața delegaților prezenți la conferința pentru reconstrucția Ucrainei de la Londra.
„Iar Rusia va suporta în cele din urmă costul reconstrucției Ucrainei”, a adăugat șeful diplomației americane.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a transmis un mesaj similar, promițând să mențină sancțiunile dure în vigoare „până când Rusia va plăti” și să folosească bunurile confiscate pentru a pune Ucraina pe picioare.
În luptele de peste noapte, Rusia a susținut că a doborât trei drone ucrainene în regiunea Moscovei, în timp ce Ucraina a anunțat că sistemele sale de apărare antiaeriană au doborât șase drone de atac, de producție iraniană, în vestul țării.
Mesajul lui Zelenski: „Când vom reconstrui Ucraina, vom reconstrui libertatea”
Conferința are loc în contextul în care președintele Volodimir Zelenski supervizează riposta militară a trupelor sale care folosesc armament greu furnizat de Occident pentru a recâștiga teritoriul pierdut în fața forțelor ruse începând de anul trecut.
„Fiecare zi de agresiune rusă aduce noi ruine, mii și mii de case distruse, industrii devastate, vieți arse”, le-a spus Zelenski delegaților de la Londra, printr-o legătură video.
Dar el și-a expus poziția pentru viitoarele investiții în Ucraina, spunând că, în ciuda devastării, țara este pregătită pentru dezvoltare în sectoare precum tehnologia, agricultura ecologică și energia curată.
Ajutorul internațional pentru Ucraina ar trimite un mesaj puternic lumii pentru generațiile viitoare, a arătat liderul de la Kiev.
„De asemenea, lumea urmărește să vadă dacă vom restabili viața normală în așa fel încât transformarea noastră să provoace o înfrângere ideologică agresorului. Protejăm Ucraina și, astfel, protejăm libertatea. Iar când vom reconstrui Ucraina, vom reconstrui libertatea”, a adăugat Zelenski.
Activele confiscate
Lideri și reprezentanți din peste 60 de țări participă la Conferința Internațională pentru Redresarea Ucrainei 2023 – a doua care are loc după începutul invaziei ruse.
La prima, care a avut loc la Lugano, în Elveția, în iulie anul trecut, aliații Kievului s-au angajat să sprijine Ucraina în ceea ce se așteaptă să fie o redresare extrem de costisitoare și care va dura zeci de ani.
Cu toate acestea, țările africane și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, prin acordarea de ajutor Ucrainei, Occidentul renunță la promisiunile sale de a ajuta continentul în domeniul dezvoltării și al combaterii schimbărilor climatice.
Sunak le-a spus delegaților că aliații Kievului vor sprijini Ucraina „pe câmpul de luptă și dincolo de acesta” atât timp cât va fi nevoie.
El a anunțat că Marea Britanie va sprijini Ucraina cu 3 miliarde de dolari pentru ca aceasta să poată debloca împrumuturi vitale de la Banca Mondială, fonduri menite să sprijine consolidarea serviciilor publice, inclusiv a școlilor și spitalelor.
Banii vor veni pe parcursul următorilor trei ani, a precizat liderul britanic. El a anunțat, de asemenea, o sumă suplimentară de 240 de milioane de lire sterline (306 milioane de dolari) pentru finanțarea ajutorului din domeniul proiectelor umanitare.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recapitulat pachetul de sprijin al Executivului comunitar pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari) pentru următorii patru ani.
Uniunea Europeană va prezenta în curând modul în care intenționează să utilizeze veniturile provenite din activele rusești confiscate, a adăugat ea, „deoarece făptașul trebuie să fie tras la răspundere”.
Ursula von der Leyen a punctat, în discursul ei, că Uniunea Europeană are o „responsabilitate specială” faţă de Ucraina pe termen lung. „Ucrainenii ne spun că atunci când îşi imaginează viitorul, văd steagul Europei fluturând deasupra oraşelor lor. Şi nu am nicio îndoială că Ucraina va fi parte din Uniunea noastră”, a adăugat președinta Comisiei Europene, potrivit Agerpres.
Berlinul va oferi Ucrainei 381 de milioane de euro în asistență umanitară în acest an, a anunțat ministrul german de externe, Annalena Baerbock. În intervenția ei, Baerbock a subliniat necesitatea de a lega reconstrucţia Ucrainei de procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Sunt convinsă că trebuie să legăm în continuare reconstrucţia Ucrainei şi procesul de aderare la UE. Scopul nostru este să ajutăm la reconstrucţia unei Ucraine care este pregătită pentru UE”, a afirmat şefa diplomaţiei germane.
Blinken a anunțat un ajutor suplimentar de peste 1,3 miliarde de dolari din partea SUA.
„În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască – să reconstruiască vieți, să-și reconstruiască țara, să-și reconstruiască viitorul”, a spus secretarul de stat american.
Sectorul privat
Pe lângă sprijinul guvernamental din întreaga lume, se speră ca mai multe firme din sectorul privat să ajute la efortul de reconstrucție al Ucrainei.
Printre delegați se numără lideri influenți reprezentând mari multinaționale și corporații, dintre care mulți au semnat un nou pact de afaceri pentru Ucraina.
Acordul încurajează comerțul, investițiile și schimbul de expertiză în Ucraina, pe baza promisiunilor lui Zelenski de a combate corupția, de a îmbunătăți transparența financiară și juridică, precum și de a liberaliza piața și concurența.
Sunak a declarat că peste 400 de companii din 38 de țări, cu o capitalizare bursieră combinată în valoare de 4.900 de miliarde de dolari, au promis deja să sprijine redresarea și reconstrucția Ucrainei.
Un nou sistem de asigurări cu sediul la Londra urmează să ajute la garantarea investițiilor riscante în Ucraina, a spus premierul britanic, „eliminând una dintre cele mai mari bariere și oferind investitorilor încrederea de care au nevoie pentru a acționa”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina