Pentru a avea un par frumos, specilalistii insista sa ne asiguram un aport intern suficient de proteine de calitate, acid folic, vitaminele B12 si B6, vitamina C. Acesti nutrienti ajuta la o oxigenare buna a tuturor tesuturilor, inclusiv a scalpului, asigurand rezistenta si sanatate firului de par. Vegetarienii nu au un aport suficient de vitamine din complexul B, deci au nevoie de suplimente.
Pe de alta parte, vitamina C ajuta chiar la regenerarea firului de par si cresterea acestuia, fiind un ajutor de nadejde pentru fetele care doresc sa-si lase parul lung!… si un motiv de fragilitate a parului la fumatoare. Dieta recomandata in timpul verii consta in salate, spanac, fructe bogate in vitamina C, carne de vita sau de pui la gratar, soia si cel putin opt pahare de apa pe zi.
Pentru ca si lipsa magneziului si a zincului poate afecta parul, unii specialisti recomanda si un astfel de supliment, in cure de trei-patru saptamani.

PENTRU OCHI

In arsita verii multi simt ca “le ard ochii”, iar acestia capata un aspect “injectat”. Aceste persoane sunt predispuse la cataracta si degenerari maculare si ar trebui sa aiba “in vedere” si dieta salvatoare, bogata in antioxidanti: vitaminele C si E, beta caroten, adica citrice, salate de varza, precum si alimente bogate in acizi grasi omega 3 (somon, fructe de mare, ton, macrou etc).

PENTRU UNGHII

Si unghiile pot suferi vara de deshidratare din cauza lipsei vitaminelor E, C si K, a fierului, seleniului, zincului si a unui aport suficient de proteine. Exfolierea si uscarea unghiilor pot fi prevenite daca se consuma macar cate putin din cinci soiuri de fructe si legume pe zi.

Cele mai sanatoase gustari dintre mese (II)

(continuare de duminica trecuta)
Daca iti plac dulciurile si totusi nu ai timp si nici nu vrei ceva cu multe calorii, incearca fructele uscate. Delicioasele curmale, stafide, caise uscate sunt o adevarata sursa de energie, dar se cam lipesc de dinti si poate aparea pericolul cariilor dentare. Fructele uscate fac insa o combinatie buna cu cerealele la micul dejun.
O bucata de ciocolata amaruie poate fi o gustare dulce, dar ai grija sa nu mananci toata ciocolata; continutul de grasimi al ciocolatei de orice fel este ridicat. Ciocolata amaruie contine antioxidanti, insa nu se stie inca daca acestia sunt benefici organismului.
Nu toate prajiturile sunt acoperite cu glazura si au foarte multe grasimi. Obisnuitele briose, fursecuri si prajituri cu malt contin mai putin de 10 la suta grasimi. Un strat subtire de gem sau frisca cu continut scazut de grasimi pot indulci o pauza scurta.
Toti biscuitii contin aceleasi elemente de baza: faina, grasimi si zahar. Multi contin de asemenea si alte ingrediente care sa-i faca mai gustosi, cum ar fi fructe uscate, mirodenii, ciocolata, gem, creme cu diferite arome si caramel. Daca respecti regula – un singur biscuit pentru o ceasca de cafea, atunci te poti bucura de o tratatie moderata. Fie ca au fulgi de ciocolata, sunt glazurati sau umpluti cu crema, biscuitii sunt bogati in grasimi saturate si uleiuri.
Biscuitii simpli sau cei din turta dulce cu fructe uscate pot fi optiuni mai bune pentru ca au mai putine grasimi. E bine sa citesti insa eticheta pentru adaosuri neasteptate de sare sau grasimi hidrogenate.
Uneori ti-e pofta de gustari crocante, nu-i asa? Incearca popcorn simplu, care are putine grasimi si la care poti adauga scortisoara, paprika sau praf de usturoi. Poti incerca prajituri de orez sau ovaz cu seminte de susan sau faimoasele grisine.
Alunele simple fara sare sau zahar sunt o gustare foarte sanatoasa. Fii atenta insa ca alunele sunt bogate in calorii, asa ca nu abuza daca tii la regim. Desi contin grasimi, multe dintre acestea sunt nesaturate, ceea ce e oricum mai bine decat daca ar avea grasimi saturate.
Alunele sunt o sursa bogata si de alte nutrimente incluzand potasiu, fibre si vitamina E. Alunele braziliene contin seleniu, un micronutriment destul de rar. Amestecuri de seminte, alune si fructe uscate sunt de asemenea sanatoase, dar tine minte ca au multe grasimi si calorii.
Exista diverse tipuri de paine si majoritatea sunt fara grasimi prea multe. De fapt multe tipuri de paine contin seminte intregi sau alte tipuri de graunte care le fac mai sanatoase. Incearca covrigei, paine de secara, foitaj sau pesmeti, fie si numai pentru divertisment. (sursa: APC Romania)

PENTRU PIELE

Pielea fetei si a corpului are de suferit vara daca ii lipsesc acidul folic, vitamine din grupul B, vitamina E, beta carotenul, seleniul, cuprul sau fierul si daca nu bem suficienta apa. Aceasta ajuta, pe langa hidratarea celulara adecvata si la eliminarea toxinelor din tesuturi. De altfel vara e un bun prilej de a ne detoxifica in mod natural, prin transpiratia permanenta, mai mult sau mai putin sesizabila, consumul apei fiind obligatoriu. Lipsa acesteia favorizeaza tulburarile de pigmentare, in special patarea pielii, scaderea elasticitatii si imbatranirea. Pielea aspra mai e cauzata si de lipsa acidului oleic, continut in uleiurile vegetale, in nuci, alune si diverse alte seminte, migdale si macadamia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News