Nutriția și sportul au efecte și asupra imunității, atât de importantă mai ales când vorbim despre o pandemie de COVID-19. Iar despre imunitate, cei mai mulți își amintesc doar în sezonul rece. Doctorul Șerban Damian, explică, în exclusivitate pentru Libertatea, câteva aspecte importante în perioada sărbătorilor în vremea COVID-19.
Să fim sinceri, știm că preparatele de Paști sunt bogate în calorii. Sigur că putem alege și variante de meniuri, și preparate mai puțin bogate în calorii și se poate slăbi chiar și în perioada aceasta. Totuși, este o perioadă în care ne bucurăm de tradiții și de preparate care se consumă doar în această perioadă a anului.
Doctorul Șerban Damian, pentru Libertatea:
Dar ce putem face dacă ținem regim de slăbit și suntem “slabi” în fața unor cozonaci rumeni și pufoși, plini de nucă, stafide, cacao? Cum putem rezista drobului de miel sau fripturilor delicioase?
Pentru a trece cu bine peste această perioadă, Libertatea a aflat câteva “secrete” de la medicul Șerban Damian, primul nutriționist sportiv acreditat de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și fost medic nutriționist al echipei naționale de fotbal a României, în timpul lui Cristoph Paul Daum, celebrul fotbalist și antrenor german care își selectase în echipa sa oameni foarte bine pregătiți.
Ca să ne bucurăm de gustul fiecărui preparat, dar să nu punem în pericol planul alimentar stabilit pentru pierderea în greutate sau menținerea greutății, ar trebui să gustăm doar o mică bucată de drob, câteva firimituri de cozonac, foarte puțin tort și așa mai departe.
Vești bune: putem lua o scurtă pauză de la dietă
Totuși, vorbind despre sărbători și tradiții, este normal ca fiecare să se bucure în această perioadă. Nu este o tragedie dacă se renunță la dietă câteva zile, iar apoi se reia și se urmează recomandările nutriționistului.
De altfel, sfatul medicului nutriționist este să se procedeze așa pentru a nu interveni frustrări ce pot duce chiar la abandonarea dietei.
Nici nu este realist să spui că mănânci doar puțin din fiecare, nu ai cum.
Doctorul Șerban Damian, pentru Libertatea:
Potrivit expertului în nutriție sportivă, este mai bine să ne bucurăm de această perioadă a sărbătorilor acum și să ne concentrăm după aceea pe planul de alimentație recomandat de medic, pentru a scăpa repede de kilogramele câștigate în aceste zile.
Medicul nutriționist mai spune că este foarte importantă organizarea meselor și a alimentelor ce urmează a fi consumate, dar și pregătirea mentală pentru eficiența dietei.
Chiar și așa, mai spune el, nu trebuie să ne îmbuibăm cu mâncare.
Evident, asta nu înseamnă că trebuie să ne îmbuibăm cu mâncare. Recomandarea mea este o moderație. Mâncăm din fiecare câte puțin și, foarte important, mâncăm încet și nu ne grăbim.
Doctor Șerban Damian, pentru Libertatea:
Fostul nutriționist sportiv al echipei naționale de fotbal este și autorul primei cărți care îmbină nutriția, mișcarea, emoțiile și psihicul – “Ecuația slăbirii”.
Emoțiile și psihicul reprezintă un capitol foarte important, “pentru că am observat în cazul multor pacienţi că aspectele emoţionale” sunt, de fapt cele care dictează dezordinea din viaţa lor, inclusiv în ceea ce priveşte alimentaţia şi încercările de scădere în greutate, mai precizează medicul Șerban Damian.
În ceea ce privește mișcarea, doctorul crede foarte mult în importanţa activităţii fizice regulate şi a practicării unui sport.
Mulţi dintre cei care mi-au fost odată pacienţi au ajuns să se îndrăgostească de sport.
Doctorul Șerban Damian, pentru Libertatea:
De altfel, unul dintre modurile de a ne ajuta sistemul imunitar și de a ne întări organismul este să facem mișcare în mod constant. Iar pentru cei care fac sport în mod frecvent sau chiar de performanță, anularea sau amânarea concursurilor de alergare din următoarele săptămâni, din cauza COVID-19, înseamnă planuri pe termen lung date peste cap.
Competițiile de alergare ne mențin motivați și ne determină să ne antrenăm cu pasiune, însă nu trebuie să pierdem din vedere un lucru: există un nivel de la care sportul se transformă din aliat în inamic al imunității, avertizează medicul Șerban Damian.
De obicei, ne amintim de IMUNITATE când se apropie sezonul rece sau în cazul răspândirii alarmante a unei boli, cum este acum cazul COVID-19. De-abia atunci începem să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ține de noi ca să avem grijă de sănătatea atât de valoroasă.
Doctorul Șerban Damian, pentru Libertatea:
Medicul explică faptul că nu există vreun tratament miraculos care să întărească într-o clipă sistemul imunitar, iar tot ce putem face în acest moment este să prevenim boala prin măsuri de igienă sporite și prin comportament responsabil față de noi și de ceilalți.
Totuși, antrenamentele intense, care presupun efort ridicat pe o durată lungă de timp, scad rezistența organismului pentru 24 până la 72 de ore, determinând o creștere a riscului de răceli și boli respiratorii pentru 1-2 săptămâni, avertizează medicul.
Se pare că un volum prea mare de exerciții fizice la o intensitate crescută are un efect opus beneficiilor activității fizice moderate și sporește riscul infecțiilor.
Așadar, șansele de a contracta un virus, inclusiv coronavirus, cresc substanțial după un maraton, când sistemul imunitar nu se află în cea mai bună formă. Sunt și studii care consideră că activitatea fizică intensă nu prezintă riscuri pentru sistemul imunitar și nu influențează incidența infecțiilor, însă considerăm că e bine să fim prudenți, în special în această perioadă.
Doctorul publică pe blogul Superfit, al cărui fondator este, câteva recomandări pentru cei care vor să se bucure în continuare de endorfine, chiar și în timpul pandemiei de coronavirus.
Căutăm de multe ori remedii complicate, însă și de această dată cea mai bună prevenție constă în gesturi cu adevărat simple: spălatul pe mâini, dezinfectarea obiectelor și a suprafețelor de lucru, evitarea aglomerațiilor și mai ales a persoanelor care prezintă semne de boală.
Doctorul Șerban Damian, Superfit.ro:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro