Majoritatea copiilor, o data ce incep scoala, isi cumpara singuri ceea ce poftesc, cum ar fi dulciuri sau sucuri, indulcite excesiv si acidulate. Multe mame se plang de faptul ca la scoala copiii nu sunt invatati ce inseamna a manca sanatos. Intrucat se pare ca nimeni nu va poate ajuta mai bine la acest capitol, e bine sa retineti ca dv. va constituiti in cel mai bun exemplu pentru copii dv.
Copilul are nevoie in principal de calciu, proteine suficiente si de buna calitate, fier, fibre si vitamine – antioxidanti. Dulciurile se regasesc in aceste produse, dar aici consta puterea dv. de a va educa micutul si de a-l face sa inteleaga cat de daunator e consumul excesiv de zahar, mai ales din dulciurile concentrate in care e amestecat cu grasimi (ex. ciocolata cu frisca, alune, iaurturi cu fructe si alte arome, indulcite cu zahar etc).
– Calciul provine in special din lactate, dar si din fructe, legume, sau cereale imbogatite special cu calciu, pe care de obicei copiii ar trebui sa le accepte. Iaurturile simple, laptele batut, branzica de casa, mozzarella sau ricotta sunt alternative sanatoase pentru copilul care se confrunta cu probleme de greutate. Acest mineral – calciul – este necesar atat dezvoltarii oaselor, cat si unor functii importante, cum ar fi contractura musculara – neteda si striata, deci functionarea muschilor inimii, de exemplu, precum si coagularea sangelui etc.
De asemenea, ca si la adulti, atunci cand calciul se afla in cantitati normale in organism, asigura si o greutate normala. Parintii trebuie sa se asigure ca micutul consuma suficiente lactate, cereale, fructe, tofu procesat cu sulfat de calciu etc. Altfel trebuie sa recurga la suplimente de calciu si vitamina D, in special in perioade de crestere rapida sau in adolescenta, cand se pot produce aceste dereglari, dar si in cazul abuzului de cola sau alte bauturi acidulate.
– Fierul reprezinta o parte a celulelor rosii (hematiile) lipsa lui fiind responsabila de anemie, o afectiune care se poate rasfrange asupra comportamentului copilului. De aceea, medicii recomanda ca aproape zilnic sa-i oferim spanac si legume, paine neagra, soia, orez nedecorticat.
– Tot painea neagra constituie o sursa potrivita de fibre, alaturi de legume, fructe si cereale, combatand constipatia, dar asigurand si functionarea corecta a metabolismului colesterolului si glucozei. Fibrele ajuta copilul sa se simta saturat cu o masa normala si taie pofta de dulciuri.
– Proteinele de origine animala si vegetala furnizeaza aminoacizii de care organismul are multa nevoie pentru cresterea tesuturilor, formarea enzimelor, hormonilor, anticorpilor etc. Ouale si carnea, de pui, vaca sau peste asigura principalul substrat sanatos pentru aminoacizii esentiali. Cantitatea de proteine zilnice ar trebui sa fie in jur de 15 g – pana la 3 ani, 20 g – pentru 4-8 ani, 35 g – 9-13 ani si in jur de 50 g – zilnic pentru adolescentii de peste 14 ani.
– Antioxidantii se regasesc in fructe si legume proaspete. Observati-va copilul cu atentie si retineti care ii sunt preferintele, asigurand mereu in casa fructele sau legumele care-i plac cu adevarat.
Sfaturi pentru parintii copiilor supraponderali
Pentru a ajuta copilul cu probleme de greutate, fara a-l infometa, evitati sa detineti dulciuri in casa, umpleti frigiderul cu iaurturi si alte lactate (cu continut scazut sau mediu de grasime), pregatiti zilnic salate proaspete, cat mai colorate, de legume si fructe, pui la cuptor sau gratar si cumparati doar paine neagra. Daca medicul ii recomanda micutului un regim, respectati-l pe cat posibil toata familia – sau macar mama – si cantariti-va periodic impreuna. Mergeti la sport sau practicati impreuna 20-30 de minute de exercitii de slabire, jogging, mers pe bicicleta; incurajati-l si laudati fiecare progres inregistrat.
dr. Oana Cuzino Stern – prezentator “Ce se intampla, doctore?” (PRO TV)
Urmărește-ne pe Google News