alimentatie este bogata in acizi grasi omega 3, fructe, legume, cereale integrale si care beau multa apa in fiecare zi. Se pare ca, pentru piele, cele mai folositoare alimente sunt cele care contin pigmenti naturali (cu potential antioxidant) si vitamine. Lycopene este un pigment responsabil de colorarea in rosu a fructelor si legumelor. Studiile dovedesc ca acest pigment, lycopene, impreuna cu alte carotenoide, pot lucra pentru reducerea efectelor negative ale razelor ultraviolete asupra pielii. Astfel, celulele sunt protejate impotriva dezintegrarii si distrugerii ce cauzeaza formarea ridurilor si imbatranirea pielii. Acest pigment se gaseste din belsug in tomate, pepene rosu, grepfrut rosu, ardei rosu, fructe exotice precum rodiile sau guavele.
Betacarotenul este o forma de vitamina A – un alt antioxidant cunoscut si important pentru o vedere buna, o piele sanatoasa, fortificarea sistemului imunitar si cresterea copiilor. Acest pigment se gaseste in fructele si legumele de culoare portocalie: morcovi, caise, piersici, cartofi dulci, ardei galbeni, mango, dar si in spanac.
Vitamina C protejeaza pielea protejand de fapt colagenul, suportul structural ce asigura elasticitatea si forma pielii si care este responsabil de aspectul tanar. Sursele naturale de vitamina C sunt foarte cunoscute – amintesc doar portocalele, kiwi, capsunele, ardeii grasi verzi etc.
Vitamina B are de asemenea un rol esential in sanatatea pielii, lipsa ei fiind tradata de o piele uscata, scuamoasa, buze uscate si crapate, instalarea dermatitelor si a sensibilitatii marcate. Sursele alimentare de vitamina B sunt lactatele degresate, cerealele integrale, bananele, alunele, carnea de pui, ciupercile, semnitele de floarea soarelui, fasolea neagra, sparanghelul.
Acizii grasi omega 3 reprezinta o alta sursa de frumusete pentru pielea noastra, ajutand substantele nutritive sa ajunga la celule si sa actioneze ca un sistem antiinflamator; de asemenea, protejeaza impotriva raspunsului inflamator cauzat de ultraviolete. Acesti acizi se gasesc in somon, nuci, tofu (branza de soia), ulei de masline si alte uleiuri vegetale.
Chiar daca va schimbati alimentatia pentru a include sursele vitaminice enumerate mai sus, nu uitati ca pentru a avea o piele frumoasa si hidratata e nevoie sa beti multa apa.
in plus, trebuie sa abandonati fumatul si consumul de alcool si sa evitati expunerea inutila la soare, utilizand zilnic, din primavara pana toamna, creme cu factor de protectie UV.