Vara este sezonul in care cu greu putem camufla, prin vestimentatie, kilogramele in plus. Greutatea peste limita normala ne da un sentiment de disconfort, mai ales atunci cand mergem la plaja. Daca dietele severe pe care le-ati urmat pana acum nu au dat roade prea mari, este bine sa stiti ca puteti pierde din greutate si fara a va abtine de la mancare. Trebuie doar sa inlocuiti unele alimente cu altele, mai usoare, care au putine calorii.
Nutritionistii sustin ca puteti spune “adio” regimurilor drastice daca evitati unele alimente de-a dreptul periculoase pentru silueta si le inlocuiti cu altele, mai putin bogate in calorii. Specialistii va dau cateva sfaturi pentru a slabi fara mari sacrificii.
– Pentru persoanele care nu pot renunta la dulciuri, specialistii recomanda inlocuirea zaharului din ceai cu siropul de artar. Pe langa faptul ca nu ingrasa, acesta da ceaiului o aroma placuta;
Prajiturile pot fi inlocuite cu mere coapte
– Prajiturile de casa pot fi inlocuite cu mere coapte – aromate cu scortisoara si umplute cu stafide – sau cu mandarine, care, pe langa faptul ca sunt dulci, contin si vitamina C;
– Sucurile din comert, bogate in calorii, pot fi inlocuite cu suc de mere, de portocale sau de grepfrut;
– Salatele cu maioneza sau paste fainoase se numara printre cei mai mari dusmani ai siluetei. In locul acestora puteti consuma legume fierte, stropite cu lamaie;
– Daca vreti sa incercati un meniu mai special, puteti opta pentru unul frantuzesc, compus din mai multe feluri de branzeturi “dulci”, cat mai degresate si fructe proaspete;
– Este indicat sa renuntati, pe cat posibil, la friptura de porc, in favoarea unui piept de pui fiert sau la gratar;
– Bauturile alcoolice, consumate in timpul mesei, nu fac decat sa ajute la depunerea grasimilor. Sunt mai potrivite insa ca “desert”;
– Amatorii de peste trebuie sa renunte la somnul prajit, in favoarea unui file de cod cu lamaie, la tava.
– Nici alunele nu au ce cauta in meniul dumneavoastra. Pot fi inlocuite foarte bine cu fructe uscate, la fel de gustoase.
Ce sa nu mancam pe timp de canicula
In perioada de canicula, medicii sugereaza evitarea unor alimente, care pot accentua efectele negative ale caldurii excesive. Iata lista cu alimente nerecomandate pe timp de arsita:
– condimente (piper, ardei iute, mustar s.a.);
– alimentele prea bogate in sare sau zahar;
– alimente bogate in celuloza, precum ridichi, fasole boabe, mazare boabe, ceapa uscata, usturoi, care sunt iritante pentru stomac si de aceea sunt contraindicate;
– acelasi efect il are si carnea provenita de la animale batrane si insuficient fiarta sau fripta, bogata in cartilaje, tendoane;
– bauturile alcoolice care irita mucoasa gastrica (vin, tuica, bere, whisky etc.) sunt contraindicate.
De asemenea, pentru a face fata zilelor de canicula fara a avea probleme de sanatate medicii va mai recomanda urmatoarele:
– sa respectati, pe cat posibil, un orar fix de masa;
– mesele sa nu fie abundente, insa este bine sa mancati de 4-5 ori pe zi;
– masa sa nu fie luata pe graba, fiind necesar ca alimentele sa fie bine mestecate, pentru o digestie usoara.