Bolile de tip alergic sunt din ce in ce mai numeroase. Aproximativ 10% din adulti sufera de eczeme, tot atatia de migrene, iar 20% au febra fanului. Multe dintre aceste tulburari pot fi declansate de reactii la alimente. Unii experti sustin ca trei din zece persoane sunt, intr-o masura mai mare sau mai mica, alergice la anumite alimente sau au o intoleranta.

Volumul ¡°Mancarea si sanatatea¡± (foto mic), aparut la editura Reader¡äs Digest, prezinta o lista cu principalele alimente care pot provoca alergii, dar si simptomele generate de acestea.

Iata de ce produse trebuie sa va feriti daca stiti ca sunteti sensibil la alergii.

-Lapte si produsele pe baza de lapte precum untul, smantana, inghetata, diferite tipuri de branza si iaurt.
Simptome: constipatie, diaree, gaze, rinita, guturai; migrena (de la branza). Sugarilor le pot provoca gaze, colici, guturai, eczeme.

– Produse care contin gluten: faina, paine, biscuiti, orz, secara, bere, supe la cutie, cuburi pentru supa; orice alimente procesate cu pesmet sau proteina vegetala hidrolizata.
Simptome: migrene, boala celiaca (cu diaree si pierdere in greutate); 

– Oua (de regula, albusul) si produse pe baza de oua: prajituri, deserturi, bezele, maioneza, spume, inghetata.
Simptome: urticarii, umflaturi si deranjament stomacal. Pot provoca si astm si eczeme.

– Peste afumat: scrumbie, somon, macrou, eglefin etc.
Peste proaspat: cod, calcan etc.
Simptome: migrena, greata, eruptii cutanate si deranjament stomacal.

– Fructe de mare: crustacee (homar, langusta, crevete, crab), cat si moluste (scoici de rau, stridii, midii).
Simptome ¨C deranjamente stomacale prelungite, migrena si greata.

– Arahide, nuci, cajun, pecan, dar si paine, biscuiti, inghetata si uleiuri cu aroma de nuci.
Simptome: urticarii, umflaturi, astm si eczeme. In cazuri severe, pot aparea socuri anafilactice potential fatale.

– Sos de soia, faina de soia, lapte de soia si tofu, ulei de soia, amestecuri pentru prajituri si clatite, supa concentrata la cutie. Simptome: dureri de cap, indigestie.

– Produse care contin aditivi: unele alimente si bauturi conservate, procesate sau de tip fast food.
Simptome: hiperactivitatea si alte schimbari de comportament au fost puse pe seama ingerarii unor aditivi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News