O data cu caldura, intregul program ni se da peste cap. Avem probleme cu somnul, iar pofta de mancare dispare treptat, ne explica lector universitar Ligia Alexandrescu. Toata lumea e atenta sa bea cat mai multe lichide, sa se hidrateze, si foarte putini pun accent si pe hrana zilnica. Aceasta trebuie sa fie cat mai bogata in vitamine.
Clasamentul alimentelor-medicament pentru zielele toride:
-Broccoli si varza
Reduce riscul imbolnavirilor de cancer de colon. Bogate in vitamina A, sunt esentiale pentru intretinerea si vindecarea pielii, aceasta fiind cea mai expusa la soarele verii.
-Morcovi si mango
Alfa si beta carotenul din aceste legume si fructe portocalii au un rol important in prevenirea cancerului de plaman, esofag si stomac. Cercetatorii au aratat ca o cantitate zilnica de 30 mg de beta caroten (echivalentul a doi morcovi) poate preveni si reduce inrosirea si inflamarea, asociate cu expunerea la soare.
-Citrice, mere, rosii
Compusii din aceste fructe si legume, joaca un rol esential impotriva cancerului. Cea mai importanta este vitamina C, deoarece aceasta contribuie la sinteza colagenului, proteina de suport a pielii.
-Usturoiul si ceapa
Ajuta la scaderea tensiunii arteriale, au actiune antibiotica si previn unele forme de cancer al stomacului si tractului digestiv. Continutul de seleniu minimalizeaza efectele vatamatoare ale luminii ultraviolete si reduce riscul arsurilor solare.
– Grepfrut roz, ardei rosii si tomate
Pasta de tomate sau sucul de rosii sunt cele mai bune surse de licopen chiar si dupa gatit. In plus, surplusul de vitamina B din aceste fructe si legume ajuta la transformarea caloriilor in energie mecanica si sunt componente ale unor enzime care mentin functionarea normala a pielii, inclusiv a glandelor sebacee, care pastreaza pielea umeda si fina.
Lector universitar Ligia Alexandrescu
Nutritionist – Clinica de Slabire si Consultanta Nutritionala ‘Natural Silhouette 021/3174341