Multe familii din mediul rural își pun în acest moment problema supraviețuirii. Puținele locuri de muncă existente, majoritatea de zilieri, fie au dispărut deja, fie sunt din ce în ce mai puţine.
Pandemia îi afectează cel mai acut pe cei mai vulnerabili – familiile sărace, cu copii orfani sau părinți emigrați, comunitățile defavorizate și locuitorii satelor izolate. Solidaritatea oamenilor reprezintă singura lor speranță.
Fundația World Vision România susține în această perioadă 7.800 de copii şi părinţi vulnerabili din 63 de comunități rurale, afectate de criza COVID-19, aflate pe teritoriul a cinci județe (Cluj, Dolj, Ialomița, Vâlcea, Iași și Vaslui), oferindu-le pachete cu alimente de bază, articole de igienă și rechizite.
Aceștia vor primi în total 2.400 de pachete cu alimente esențiale: făină, mălai, paste și conserve de carne, cutii de sos de roșii, 6 sticle de ulei și 3 pungi de orez.
De asemenea, beneficiarii vor primi 2.100 de pachete cu articole de igienă: săpun lichid, clor, săpun solid, detergent de rufe, șervețele umede, șampon, pastă de dinți, alcool medicinal și soluție dezinfectantă.
În plus, copiii nevoiaşi vor primi 1.100 de pachete de rechizite, constând fiecare în câte trei blocuri de desen, cinci caiete dictando, cinci caiete de matematică și cinci caiete tip I și II, creioane colorate, carioci, câte 10 pixuri, acuarele și pensule.
Valoarea totală a acestor donații se ridică la peste 150.000 de euro, iar inițiativa se înscrie în seria intervențiilor de urgență pe care Fundația World Vision România le-a desfășurat de fiecare dată când a fost nevoie de o astfel de acţiune pe plan local.
Înainte de Sărbătorile Pascale, Fundația a oferit deja pachete pentru 3.800 de persoane.
”Ne-aţi readus speranţa că lucrurile o să fie mai bune. Suntem o familie cu 6 copii şi trăim din creşterea animalelor. Până la restricţii mergeam la piaţă în oraş, unde vindeam brânză şi lapte.
Acum am rămas fără nici un venit. Aveam mare nevoie de alimente pentru copii, dar şi de săpun şi detergent. În satul nostru nu este magazin, suntem aprope singuri, au mai rămas doar câteva familii, comuna este la 7 km, iar pentru a cumpăra câte ceva trebuie să mergem până acolo. Mulţumim pentru grijă şi sfaturile date copiilor”, a spus Cristina, o mamă de 32 de ani din comuna Predeşti, judeţul Dolj.
Mihaela Nabăr, director executiv al Fundaţiei World Vision România: “În familiile cu copii din mediul rural, riscul de sărăcie era de 42,5% în condițiile în care România nu se confrunta cu problema pandemiei.
Această situație s-ar putea înrăutăți în lunile care urmează. Proiectele World Vision România le asigură cele necesare familiilor și copiilor ce trăiesc într-unele dintre cele mai sărace comune și sate, în aceste momente în care singura sursă de venit, pentru mulţi, sunt ajutoarele sociale. Acești oameni și copiii lor au și vor avea în continuare nevoie de tot ajutorul pe care îl putem da”.