Tipul de hrana are o importanta deosebita pe timpul verii, atunci cand temperaturile caniculare risca sa va dea peste cap organismul. Medicii spun ca, pentru a va feri de necazuri, e bine sa evitati anumite alimente, chiar daca va fac “cu ochiul”. (Elena Alexa, Sorin Golea)

Ultimele descoperiri ale nutritionismului spun ca in fiecare anotimp trebuie sa respectam un anumit tip de alimentatie, in functie si de starea de sanatate a organismului.
Specialistii in alimentatie spun ca, in special vara, modul in care ne hranim are efecte semnificative si imediate asupra organismului. Mai precis, alimentele ne pot obosi sau revigora organismul, in functie de cat si cand mancam.
“In anotimpul fierbinte, trebuie sa avem foarte mare grija sa nu ne deshidratam. In afara faptului ca trebuie sa bem cel putin doi litri de lichide zilnic, este important sa ne refacem rezerva de saruri minerale care se pierde prin transpiratie. Acest lucru poate provoca anemie”, ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi (foto mic), directorul Institutului de Chimie Alimentara Bucuresti.
Cum se poate evita acest lucru? “Ca lichide, se recomanda apa plata sau cea carbogazoasa veritabila. Foarte importante sunt, vara, legumele, fructele proaspete si cerealele. Soia, de exemplu, este un aliment care ne ajuta foarte mult pe canicula. Ar trebui evitate carnea si grasimile in general, deoarece nu sunt asimilate bine vara si obosesc astfel organismul. Pe cat posibil, e bine sa se consume peste, al carui efect benefic se datoreaza acizilor grasi. La fel, este bine sa evitati produsele cu foarte multe zaharuri, de pilda ciocolata”, ne-a mai spus prof. Mencinicopschi.
Atentie mare la cantitatea de lichide: deshidratarea poate duce la lesinuri, dar in acelasi timp va face mai nervosi si irascibili. Toate bauturile trebuie consumate la temperatura camerei, evitandu-se lichidele care contin gheata, pentru ca se pot produce socuri termice in organism.

 
 

Urmărește-ne pe Google News