Din cauza saraciei, a necunosterii sau, pur si simplu, din indolenta, romanii cumpara si mananca aproape orice, motiv pentru care sunt printre cei mai bolnavi din Europa.
Pietele, depozitele, targurile si magazinele vor fi „rascolite” de inspectorii Ministerului Agriculturii, intr-un control la nivel national, pentru depistarea alimentelor care ar putea pune in pericol sanatatea consumatorilor. Produsele alimentare care se obtin sau sunt fabricate dupa retete noi, dupa tehnologii noi sau care contin materii prime, aditivi alimentari sau adjuvanti tehnologici noi vor avea nevoie de avizul Ministerului Sanatatii, altfel vor fi retrase imediat.
In afara de faptul ca alimentele nu au voie in galantare cu vreun semn de alterare sau de infestare cu paraziti, e interzisa si comercializarea produselor cu miros si gust straine de natura produsului, precum si a celor care contin aditivi alimentari neavizati sau peste limitele admise. Se considera falsificare adaosul oricarei substante naturale sau sintetice in produse si schimbarea compozitiei fara a se modifica specificatiile de pe eticheta. De fapt, din acest an este obligatorie etichetarea in limba romana, chiar daca producatorul este din strainatate.
Este inapt pentru consum uman laptele cu impuritati si sediment mucilaginos, cu alta culoare decat cea specifica, cu miros si gust straine, precum si laptele provenit de la animale bolnave sau suspecte de boala, ori provenit de la animale carora li s-au administrat medicamente. Laptele praf nu trebuie sa aiba gust sau miros straine, cu corpuri straine, neomogen, cu particule arse. Laptele batut, iaurtul, kefirul, smantana trebuie sa fie de culoare alb-galbuie, miros si gust caracteristice, iar iaurtul sa nu aiba bule de gaz.
Untul trebuie sa fie de culoare alb-galbuie, gust si miros specifice si sa provina din smantana pasteurizata.
In branzeturi nu e admisa adaugarea de substante grase de alta natura decat grasimile din lapte.
Carnea congelata nu are „voie” sa aiba suprafata lipicioasa, cu pete de mucegai, cu semne de infestare, cu grasime cu aspect mat si colorata in roz, cu miros neplacut sau cu maduva oaselor de culoare cenusie.
Carnea tocata nu are voie sa fie lipicioasa sau sa aiba miros strain. In compozitia preparatelor din carne este interzisa adaugarea de carne din conserve sau de coloranti sintetici. Anul acesta, carnea tocata de pasare va fi oficial interzisa.
Pestele proaspat e interzis vanzarii daca are solzii decolorati si daca se desprind usor, daca are corpul acoperit cu mucus rau mirositor, branhiile de culoare cenusie sau bruna, sau carnea se desprinde usor de pe oase. Icrele sarate trebuie sa aiba boabele intregi, elastice, fara cheaguri de sange. Sunt interzise icrele de mreana.
Ouale trebuie sa aiba coaja fara fisuri, iar la spargere, albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar galbenusul delimitat de albus.
Bulionul si pasta de rosii nu trebuie sa contina coloranti sau substante de ingrosare. Conservele in recipiente inchise ermetic nu trebuie sa fie bombate, sa nu prezinte fisuri sau pete de rugina.
Se considera falsificate condimentele la care s-au adaugat amidon, fainuri, tarate, rumegus de lemn, turte oleaginoase, oxizi de plumb, coloranti sau aromatizanti.
Otetul alimentar sau esenta de otet trebuie produs numai din acid acetic de fermentatie. La boabele de orez se admite maximum 0,1% insecte moarte.
Painea si produsele de panificatie nu pot fi comercializate daca sunt fabricate din fainuri necernute, daca sunt necoapte, mucegaite, acrite, fermentate, amare, atinse de boli parazitare sau de „boala intinderii”, care la mestecare provoaca scrasnituri, daca sunt insuficient crescute, daca au miez faramicios sau umed ori cu suprafata arsa.
Zaharul umed, cu gust sau miros strain, cu impuritati, este interzis consumului uman. Se considera falsuri: mierea cu apa, cu glicerina, cu zahar, cu zaharoza, cu glucoza, cu dextrina, cu melasa, cu amidon, cu arome, cu coloranti, cu indulcitori sintetici, cu conservanti. Halvaua, ciocolata, nuga, halvita, rahatul fermentate, mucegaite, rancede, infestate nu se admit pentru consum uman, ca si inghetata cu aspect neomogen, granulat, neuniform colorata, dezghetata.
Si la bauturi exista reguli precise. Vinul este „bun” doar daca e obtinut prin fermentarea alcoolica a strugurilor (nu a altor fructe), iar berea nu trebuie sa fie tulbure, cu suspensii si sedimente sau cu miros de fermentatie, de acru.
Eticheta in limba romana e obligatorie:
Indiferent de tara de origine, orice produs din galantar trebuie sa aiba eticheta in limba romana, obligatoriu. Aceasta trebuie sa cuprinda:
– firma producatoare (nume, adresa);
– firma exportatoare/importatoare;
– continutul;
– interdictiile pentru consum (ex: contraindicat sugarilor, diabeticilor, cardiacilor, in cazul unor anumite boli);
– termenul de valabilitate;
– data producerii;
– cantitatea.