Alin-Gabriel Amariei, din comuna Castelu, județul Constanța, are 15 ani, iar de mai bine de un deceniu este prins într-o aprigă luptă pentru supraviețuire. Diagnosticat cu cancer cerebral încă de când avea puțin peste 4 ani, băiatul – care a trecut prin două operații pe creier și prin zeci de ședințe chimio și radio – nu a cunoscut gustul copilăriei, care i-a fost furată de cumplita maladie. Acum, copilul – care a rezistat la două asalturi ale bolii – are nevoie de 4.500 de euro pentru a putea ajunge în Turcia, la „Amerikan Hastanesi”, pentru investigații și tratamente de care depind viața lui.

La patru ani, Alin a fost diagnosticat cu cancer cerebral

Boala a dat primele semne că a „mușcat” din trupul lui Alin pe când băiețelul avea puțin peste 4 ani. Oboseala, durerile de cap, vărsăturile ce se manifestau în episoade al căror număr se îndesea de la zi la zi i-au făcut pe părinții săi să-l ducă la doctor. Verdictul medical – la care s-a ajuns după două seturi de investigații complexe efectuate de specialiști din Cipru (țară unde la acea vreme întreaga familie se stabilise) – a fost unul cumplit: cancer cerebral!

La scurt timp de la aflarea veștii care a căzut ca un trăsnet peste bieții părinți, Alin era deja operat de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, din Capitală, care, înainte de a-i extirpa tumora, i-au montat un șunt la cap. Un dispozitiv medical cu ajutorul căruia poate fi drenat surplusul de lichid (hidrocefalie) din creierul afectat de tumoră, stabilizând astfel presiunea intracraniană.

Am crezut că băiețelul nostru a scăpat, dar câțiva ani mai târziu, boala l-a lovit iar”

„A fost un șoc uriaș… Un copil care niciodată nu a avut probleme majore de sănătate să se îmbolnăvească de cancer… Eram în Cipru, unde lucram. A fost nevoie de două rânduri de analize pentru ca boala să fie depistată. Apoi, cu rezultatul am venit în țară și, în regim de urgență, Alin a fost operat la «Bagdasar» (n.r. – Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, din Capitală). Am crezut că băiețelul nostru a scăpat, dar câțiva ani mai târziu, boala l-a lovit iar, cu și mai multă forță”, ne-a povestit Mihaela Amariei, mama lui Alin.

Cancerul l-a lovit a doua oară

Ceea ce părea un episod încheiat s-a dovedit pentru Alin un coșmar în care avea să rămână captiv mai bine de un deceniu. Patru ani mai târziu, când lucrurile păreau să fie sub control total, cancerul a recidivat, iar băiatul – aflat acum în programul de susținere al Fundației Ringier Româniaa ajuns din nou pe masa de operație. De astă-dată, aceiași chirurgi care i-au extirpat prima tumoră au optat pentru o intervenție mai specială: gamma knife (un „bisturiu” cu raze gamma, cu ardere fixă), deoarece tumora și-a înfipt rădăcinile adânc într-o zonă greu accesibilă chirurgiei clasice.

Costul unui singur drum la clinica din Istanbul, 4.500 de euro

Starea de sănătate a lui Alin este acum monitorizată de specialiștii în oncologie de la „Amerikan Hastanesi”, din Istanbul. După ce i-au înlocuit șuntul de la cap cu unul mai performant, un dispozitiv care doar acolo poate fi reglat, medicii turci au decis că Alin trebuie să ajungă la ei de două ori pe an, o dată la fiecare șase luni.

Fiecare asemenea etapă este pentru părinții băiatului echivalentul unui uriaș efort financiar. Setul complet de analize, procedurile și investigațiile – RMN, CT, analize de sânge, ecografii la tiroidă, radiografii abdominale, controale endocrinologice, examinări ale ochilor care sunt grav afectați de cataractă din cauza citostaticelor – costă peste 4.100 de euro. La această sumă se adaugă alte câteva sute de euro pentru a acoperi costurile șederii la Istanbul, în total în jur de 4.500 de euro.

„Tratamentele pe care le primește în Turcia îl țin în viață pe copilașul meu!”

„Luna aceasta, Alin trebuie să ajungă la primul dintre cele două controale anuale pe care le face în Turcia. Avem nevoie ca de aer de 4.500 de euro pentru a putea merge la medic. Tumora din creierul mic nu mai este activă, dar trebuie atent supravegheată încă vreo trei ani, până când medicii vor declara remisiunea bolii. Investigațiile pe care le facem și tratamentele pe care le primește în Turcia îl țin în viață pe copilașul meu. De aceea vă implor să mă ajutați să strâng această sumă de care depinde viața lui”, este apelul disperat pe care Mihaela Amariei, mama băiatului suferind, îl face prin intermediul Fundației Ringier România.

Vederea lui Alin este grav afectată

Tumora aflată sub observația oncologilor turci nu este singura mare problemă pentru Alin. De la o zi la alta, din cauza tratamentelor dure cu citostatice – de doi ani întrerupte -, vederea îi este grav afectată. Ochiul drept îi este afectat în proporție de 60 la sută, iar cel stâng, cu 40 la sută, de cataracta care i se întinde pe ambii ochi. Pentru a fi operat în țară, Alin are nevoie, în plus față de cheltuielile alocate tratamentelor din Turcia, de încă o mie de euro.

„Operația de cataractă este obligatorie, pentru că există riscul ca băiețelul nostru să-și piardă vederea la ochiul drept. Cataracta s-a întins și i-a afectat grav vederea… O asemenea intervenție chirurgicală costă în România aproximativ 1.000 de euro, bani care pentru noi înseamnă o avere și pe care fără ajutor nu vom putea să-i strângem”, ne-a mai spus mama lui Alin.

Cei care doresc să îl ajute pe Alin o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALIN» sau folosind următoarele conturi ale Fundației Ringier:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON

RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer ori redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 12 ani la rubrica AJUTĂ COPIII

 
 

Urmărește-ne pe Google News