Cancerul cerebral i-a răpit anii copilăriei, iar acum cei câțiva milimetri rămași din tumora mare cât o portocală ce i-a fost descoperită în creierul mic când avea cinci ani l-au transformat într-un pacient dependent de investigații și proceduri oncologice de lungă durată. Lupta pentru supraviețuire a lui Alin-Gabriel Amariei, în vârstă de 15 ani, din comuna Castelu, județul Constanța, continuă printr-un program medical special de investigații și proceduri pe care trebuie să le facă în Turcia de două ori pe an. O singură asemenea etapă costă 4.500 de euro, bani de care copilul are nevoie cât mai urgent.
Alin se luptă de 11 ani cu cancerul cerebral
La 11 ani de la momentul în care a fost diagonsticat în Cipru – unde la acea vreme locuia cu părinții săi plecați la muncă -, Alin poate să spună că a învins cancerul cerebral de două ori. O dată când avea 5 ani și chirurgii de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, din Capitală, i-au extirpat aproape toată tumora din creierul mic, nu înainte de a-i monta la cap un șunt – dispozitiv care controlează presiunea intracraniană și drenează surplusul de lichid (hidrocefalie) care îi invada creierul afectat de tumoră. Și a doua oară când avea aproape 10 ani și maladia a avut o puternică răbufnire care a adus cu ea mai multe metastaze cerebrale distruse, de aceiași specialiști, cu ajutorul procedurii gamma knife (un „bisturiu” cu raze gamma, cu ardere fixă, folosit pentru zone greu accesibile).
Alin e de șase ani în programul de susținere al Fundației Ringier
De fapt, pericolul nu a dispărut niciodată, chiar dacă tumora a fost distrusă aproape complet și metastazele „topite”, dar starea de sănătate a lui Alin – aflat de șase ani în programul de susținere al Fundației Ringier România – a cunoscut de fiecare dată îmbunătățiri spectaculoase. După aceste cumplite episoade, momente crunte din care băiatul a scăpat cu viață ca prin miracol, au urmat zeci de ședințe de tratamente chimio și radio, care s-au întins pe perioada a opt ani!
„Dumnezeu ne-a răsplătit, ne-a arătat cât îl iubește pe Alin, eroul nostru”
„Mulțumim bunului Dumnezeu că de fiecare dată (n.r. după momentul diagnosticării și după cel al recidivei survenite după patru ani) Alin a reușit să treacă peste ce a fost mai greu. Chiar dacă situația a fost mereu una extrem de gravă, noi nu am abandonat lupta nici măcar un moment. A fost cumplit… Dar Dumnezeu ne-a răsplătit, ne-a arătat cât îl iubește pe Alin, eroul nostru. Două operații pe creier și zeci de tratamente oncologice dure nu sunt puțin lucru pentru un copil… Sunt o povară extrem de grea pe care Alin a trebuit să o ducă timp de 11 ani”, ne-a spus Mihaela Amariei, mama lui Alin.
Program medical oncologic pe termen lung
Acum, Alin nu mai urmeză vreun tratament oncologic. Este decizia specialiștilor turci de la „American Hastanesi”, din Istanbul, cei care de ani buni îi urmăresc evoluția bolii. Au stabilit, însă, pentru a fi mereu gata pentru un răspuns rapid în fața maladiei extrem de imprevizibile, ca băiatul să ajungă la ei de două ori pe an, la fiecare șase luni. E vorba de un program medical care trebuie să se deruleze pe termen îndelungat, până ce Alin va depăși complet perioadele critice.
La ultima vizită, cea din luna mai, investigațiile – RMN-uri, CT-uri, analize de sânge, unele specifice bolii de tiroidă, radiografii și ecografii abdominale (n.r. având în vedere că băiatul a suferit și o ocluzie intestinală) – au avut rezultate bune, care nu au dat oncologilor turci nici un motiv de îngrijorare. Alin se pregătește acum de cea de-a doua vizită anuală, ce ar trebui să aibă loc în noiembrie.
Dar, pentru această nouă etapă de proceduri și analize, băiatul suferind are nevoie de 4.500 de euro (n.r. peste 3.200 de euro sunt costurile legate de partea medicală, iar aproximativ 1.300 de euro cele pentru transportul cu avionul, cazarea și masa la Istanbul pe durata unei săptămâni).
„Sper ca strigătul de ajutor al lui Alin să aibă ecou în inimile oamenilor cu suflet mare”
„Lucrurile nu sunt foarte bune pentru copilașul nostru, care iar nu se simte bine. I-au reapărut acele stări care ne îngrozesc și ne duc cu gândul ca după alți cinci ani am putea vorbi de o nouă recidivă a bolii: stări de vomă, oboseală nejustificată și dureri foarte mari de cap. De aceea trebuie să ajungem cât mai repede la Istanbul (n.r. la „American Hastanesi”) pentru acele investigații complexe. În România nu am reușit să primim un răspuns clar pentru aceste stări de rău. Trei medici ne-au dat trei diagnostice diferite: apendicită, indigestie acută și existența unui lichid pe traseul urmat de tubul șuntului. Unde să mai mergem?
Sper ca strigătul de ajutor al lui Alin, un copilaș care luptă în fiecare zi pentru viața lui, să aibă ecou în inimile oamenilor cu suflet mare și să reușim să strângem acei 4.500 de euro. Doar cu ajutor vom putea ajunge la medicii turci. Altfel, nu știu ce se va întâmpla”, este apelul disperat pe care mama lui Alin, băiatul care de 11 ani suferă de cancer cerebral, îl face prin intermediul Fundației Ringier România.
Cei care doresc să îl ajute pe Alin o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ALIN»
Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.