Avizul are rol consultativ. Alina Albu a primit un singur vor favorabil și 5 negative.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul DIICOT – Structura centrală (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)”, se arată în decizia CSM, potrivit Agerpres.
Printre dosarele instrumentate de Alina Albu este şi cel referitor la dubla crimă de la Caracal, în care Gheorghe Dincă a fost condamnat de Tribunalul Olt la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu.
Pe 1 martie, Alina Albu a câștigat concursul în faţa altor două candidate de la DIICOT, Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu, cea de-a doua fiind procuror șef interimar al instituției.
Ce urmează la DIICOT
Pentru că avizul CSM este negativ, chiar dacă el are caracter consultativ, procedura spune că trebuie motivat, după care ministrul Cătălin Predoiu trebuie să reia interviul, iar apoi are două variante. Fie își susține în continuare propunerea și o trimite la președintele Iohannis, fie o retrage și declanșează o nouă procedură de selecție pentru șefia DIICOT în maximum 60 de zile.
În final, preşedintele României este cel care face numirea în funcție a șefilor marilor parchete.
Propunerile PÎCCJ și DNA merg la Iohannis
Pentru șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa a primit deja aviz pozitiv, în unanimitate, din partea CSM.
De asemenea, Marius Voineag, propus la șefia DNA, a primit și el aviz favorabil din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Dintre cele trei mari parchete, doar șefia DIICOT a primit aviz negativ de la CSM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro