„Din 10 ianuarie 2018, Alina Bica are statutul de refugiat în Costa Rica. Cerem ședință secretă în acest caz, este sub protecția statului Costa Rica. Are reședința în San Jose, se bucură de drepturile cetățeniei costaricane, toate datele din proces nu trebuie puse la dispoziția publicului. Ea este refugiată politic în Costa Rica, are un carnet provizoriu de refugiat valabil un an de zile. Nu are voie să părăsească țara un an de zile”, a cerut avocatul fostei șefe a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Vineri, la Înalta Curte se judecă ultimul termen în dosarul privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Gheorghe Stelian de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a Autoritățîi Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), caz în care este inculpată și Alina Bica.
Avocatul acesteia a arătat că Bica este în imposibilitate de a se prezenta la acest termen, din motive medicale. „Pacienta are o leziune post-traumatică în zona lombară. Pentru aceste leziuni necesită un tratament cu anumite ventuze. Urmează să facă o intervenție chirurgicală la coloană. Nu se poate transporta cu avionul trei luni, îi este interzis. Cursele transatlantice sunt oprite în acest moment. Nu sunt vase de croaziera care traversează acum Oceanul Atlantic, nu poate veni”, a explicat avocatul, potrivit Agerpres.
Apărătorul a cerut audierea Alinei Bica prin videoconferință, la fel ca în cazul lui Sebastian Ghiță. „Vrea să dea un supliment de declarație. A zis acest lucru și după audierea ei”.
Avocatul Doru Trăilă a spus că documentele prezentate în instanţă au fost trimise prin mail jurnalistei Sorina Matei, iar el le-a luat de la aceasta.
În legătură cu această declarație, Sorina Matei a scris pe Facebook că nu îi cunoaște pe avocatul Doru Trăilă și pe Alina Bica. Referitor la declarația avocatului, Sorina Matei spune că a vorbit vineri cu acesta și i-a precizat că el a declarat în instanță că a luat de pe Facebook emailul pe care ea l-a prezentat public acum 2 zile, de la Direcţia de Migraţie şi Imigraţie din Costa Rica, care spunea că procedurile sunt confidenţiale.
Alina Bica mai este condamnată în două dosare, în prima instanța. În ambele cazuri, fosta șefa a DIICOT este acuzată de favorizarea infractorului și a primit 4, respectiv 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.
Zilele trecut, și fostul ministru al Turismului, Elena Udrea a anunțat că are statut de refugiat în Costa Rica din 21 martie.
De ce este acuzată Alina Bica
În dosarul “Bica 1” sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Alina Bica mai este judecată, în acelaşi dosar, şi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fapte de care a fost acuzată iniţial în dosarul “Bica 2”. În urma unei decizii a instanţei supreme, dosarul “Bica 1” include toate acuzaţiile aduse Alinei Bica pentru fapte pe care le-ar fi săvârşit ca membru în comisia ANRP, precum şi acuzaţiile faţă de Dorin şi Alin Cocoş şi Ionuţ Mihăilescu.
Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoană apropiată lui Alin Cocoş, pentru complicitate la luare de mită (două fapte).
Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.
Citește și:
VIDEO / Cel mai mare videochat de băieți din Europa este la București. Cum arată băieții și câți bani câștigă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro