UPDATE ora 14.00: Alina Bica a fost achitată în dosarul în care era implicat și omul de afaceri Horia Sima și fostul șef al ANAF Șerban Pop. Aceștia doi însă au fost condamnați la închisoare.

În același timp, fosta șefă DIICOT a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat și Adriean Videanu.


Magistratul DNA e explicat în fața judecătorilor că pedepsele aplicate de primii judecători sunt mici în raport cu natura faptelor, a profilului inculpaților din dosar și cu infracțiunile de care sunt acuzați.

„Aplicați pedepse cu executarea în regim penitenciar pentru toți cei trei. Aplicați pedepse majorate atât inculpatei Alina Bica, trimisă judecată pentru infracțiuni similare.

În aceeași situație sunt și Simu Horia și Pop Șerban. Simu e cercetat în dosarul DIICOT pentru fapte de o gravitate deosebită.

Persoanele inculpaților și circumstanțele acestora relevă gradul sporit de periculozitate al acestora.

Nu s-a avut în vedere practica ICCJ. Faptele comise de magistrați în funcții de conducere justifică o pedeapsă apropiată de maximul special prevăzut de lege.

Schimbați încadrările și redozați pedepsele aplicate acestora”, a cerut procurorul DNA.

Simu s-a dat cu Bica

Pe parcursul audierii din 7 mai Horia Simu a schimbat parțial declarația dată inițial la DNA și la completul de trei judecători al ICCJ, noua declarație a acestuia venind în favoarea Alinei Bica.

Dosarul nu s-a putut judeca atunci pentru că avocatul lui Șerban Pop, Alexandru Chiciu a făcut o criză biliară în jurul orei 12.

Totodată instanța a amânat solicitări ale avocatului Alinei Bica de a cere relații de la DNA privind modalitatea de sesizare în acest caz și colaborarea mixtă dintre procurorii DNA și ofițerii SRI.

Totul despre Șerban Pop

Omul de afaceri Horia Simu a vorbit aproape două ore în fața judecătorilor, și asta pentru că a trebuit să explice detaliat de ce își modifică declarații esențiale date la DNA și prima instanță, privind acuzații, făcute la momentul urmăririi penale.

Concret, Simu a spus, luni, în fața instanței, că nu este adevărată afirmația sa potrivit căreia suma de 1,5 milioane de euro cerută de către Șerban Pop, ar fi trebuit să ajungă la persoane din conducerea DIICOT de la acea vreme, așa cum i-ar fi lăsat de înțeles acesta din urmă.

Mai precis, fostul șef al ANAF, Șerban Pop s-ar fi prezentat la el după ce Simu a primit de la DIICOT o solicitare de informații privind societatea Cuprom SA.

„Înainte de redeschiderea dosarului 335/D/P/2012 am primit la sediul firmei o cerere de informații de la DIICOT. Vroiau sa știe activitatea Cuprom SA.

Am rugat financiar contabilul să pregătească documentația. La scurt timp după cerere am primit vizita lui Șerban Pop la sediul firmei mele.

El mi-a spus că știe că am probleme în dosarul Cuprom de la DIICOT și eu știind că este avocat l-am întrebat strict juridic ce se poate face??

Nu a spus de la cine știe că aș avea probleme dar știa. Nu știam și nu înțelegeam care este natura acestor probleme. Eu eram împăcat cu banca privind cumpărarea creanței respective Cuprom SA.

Pop Șerban mi-a spus atunci ca va merge sa vadă despre ce este vorba, n-a precizat unde sau la cine, și că că reveni, după investigațiile sale juridice”, a povestit Simu.

Citește și Subiectele date la Limba și literatura română la BACALAUREAT 2018. Genul liric, subiect la real, cât și la uman

Urmărește-ne pe Google News