Alina Gorghiu a fost nevoită să explice cum a ajuns semnătura sa, în 2014, pe lista celor care susţineau proiectul de lege menit să treacă Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) de la Ministerul Justiţiei în subordinea Camerei de Comerţ a României.
UPDATE. Alina Gorghiu a declarat că nu a citit „în totalitate” atunci când a semnat în calitate de co-iniţiator proiectul de lege privind Registrul Comerţului promovat de Mihail Vlasov și a susținut că acest lucru nu este „nelalocul” lui, conform Agerpres.
„Nu ştiu dacă este frapant pentru dumneavoastră sau nu. Pentru mine nu este nimic nelalocul lui să ai un proiect de câteva sute de pagini sau zeci de pagini pe care să nu îl ştii pe de rost. Am spus că nu îl cunosc în măruntaiele lui acest proiect. În momentul în care l-am semnat, nu l-am citit în totalitatea lui, dar ştiam proiectul”, a afirmat Alina Gorghiu.
Președintele PNL a dat declaraţii ca martor de pe scaunul unde stă de obicei procurorul de şedinţă, care a fost mutat pe locul rezervat magistratului asistent.
Gorghiu a spus în fața judecătorilor că nu a avut o relaţie apropiată cu Mihail Vlasov, ci doar una „instituţională”. Ea a precizat că a fost contactată în anul 2013 de deputatul Florin Iordache, pentru a fi co-semnatar al unei iniţiative legislative privind trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ. Totodată, ea a recunoscut că nu a citit proiectul în momentul în care l-a semnat.
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Pe de altă parte, Gorghiu a menţionat că a discutat de câteva ori cu Mihail Vlasov despre acel proiect, dar acesta nu a făcut niciun fel de presiune asupra ei.
Florin Iordache, audiați săptămâna trecută în același dosar
La termenul anterior au fost audiaţi presedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache şi fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu, în dosarul în care Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), este judecat pentru dare de mită.
„În anul 2005, am susținut propunerea legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerțului la Camera de Comerț și Industrie a României. Această decizie s-a bazat pe programul politic al Alianței DA, care cuprindea această promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect”, a spus Bogdan Olteanu.
Bogdan Olteanu a refuzat să depună jurământ pe Biblie
Primul care a dat declarații în sala de judecată a fost Bogdan Olteanu, care a refuzat să depună jurământ pe Biblie.
La majoritatea întrebărilor puse de judecători, Bogdan Olteanu a fost destul de evaziv, susținând că nu își aduce aminte, dar a recunoscut că a susținut în anul 2005 propunerea legislativă de trecere a Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la Camera de Comerț.
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
La rândul său, Florin Iordache a declarat că îl cunoaște pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi în Comisia juridică din Camera Deputaților, însă a negat faptul că ar fi fost susținut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.
El a confirmat faptul că proiectul de trecere a Registrului Comerțului în subordinea Camerei de Comerț a fost susținut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer și Marko Attila.
De asemenea, Florin Iordache a spus că nu el a elaborat proiectul de lege, însă era important să intre în dezbatere parlamentară, chiar dacă nu avea avize favorabile din parte Consiliului Legislativ și Ministerului Justiției.
„Nu am urmărit proiectul de lege în mod special. Poate a avut și părți bune (…) Nu m-am uitat la detalii, fiind un proiect destul de amplu. Avea zeci de articole, asta nu însemna că ne uităm la orice detaliu din proiect”, a adăugat Florin Iordache la ieșire din sediul instanței.
Mihai Vlasov se află în detenție
În aprilie 2016, Curtea de Apel București l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost președinte al CCIR, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În prezent, Mihail Vlasov se află în detenție, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
El este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.
Procurorii susțin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.
Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative. În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț ori ai camerelor teritoriale.
Citește și:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
FANATIK.RO
Ce să pui peste scrumbie înainte să o frigi pe grătar. Metoda prin care prepari cel mai delicios pește
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată