Gorghiu a spus că atunci când Vlad Pascu a fost adus la Tribunalul Constanța „au fost anumite incidente care au generat discuţii în spaţiul public la adresa poliţiştilor de penitenciar”. Mai precis tânărul de 20 de ani a fost flancat de poliţiştii de penitenciare și protejat de ei, ca să nu fie văzut sau filmat de jurnaliști. „Am ajuns bodyguarzii unui drogat”, a afirmat preşedintele sindicatului din penitenciare, Cosmin Dorobanţu, la Antena 1.
„Am discutat cu conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ieri, ANP a şi comunicat public poziţia sa, şi anume au informat presa că există anumite standarde, la nivel european, pe care sunt obligaţi să le respecte, printre care principiul ca atunci când deţinuţii sunt mutaţi dintr-un penitenciar în alte locuri, cum ar fi spital, tribunal, aceştia trebuie să ia măsuri pentru a nu fi expuşi cât mai mult privirii publice, luând măsuri pentru a le proteja imaginea, anonimatul”, a spus ministrul justiției, miercuri, 28 februarie, în conferința de presă de la Curtea de Apel Cluj, potrivit news.ro.
Din acest motiv, Alina Gorghiu a anunțat că a trimis Corpul de Control la Penitenciarul Poarta Albă.
„Fiind însă un caz mediatizat şi extrem de sensibil şi un caz extrem de important cum se va soluţiona pentru societate şi pentru sănătatea noastră a tuturor, şi pentru că îmi doresc, ca ministru al justiţiei, să nu planeze niciodată vreo suspiciune că s-au încălcat normele legale, atunci când vine vorba de o instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, vă informez că am dispus trimiterea Corpului de Control la Penitenciarul de la Poarta Albă, repet, pentru a se putea verifica dacă au fost respectate toate normele legale în materie”, a adăugat ea.
„Vă asigur pe toţi că voi fi foarte atentă şi voi monitoriza cu rigoare tot ce ţine de acest caz, aştept cât se poate de repede rezultatul controlului pe care le-am dispus la Penitenciarul de la Poarta Albă”, a mai spus Gorghiu.
Vlad Pascu, arestat preventiv de 6 luni
Vlad Pascu este în arest preventiv din 20 august 2023, la o zi după ce a intrat cu mașina într-un grup de 8 tineri lângă stațiunea 2 Mai, județul Constanța, și i-a omorât pe doi dintre ei, conducând drogat. El a părăsit apoi locul accidentului.
Expertiza a arătat că Vlad Pascu avea peste 100 km/h, iar o cameră video a surprins accidentul. Tânărul, care la acel moment avea 19 ani, a fost trimis în judecată atât pentru ucidere din culpă, cât și pentru consum şi trafic de droguri.
La primul termen de judecată, pe 22 februarie 2024, Ancuța Ioana Popoviciu, de la Judecătoria Mangalia, a cerut buletinul unuia dintre tinerii morți în accident pentru că nu ştia că este decedat, iar Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul judecătoarei.