„Pas important în Parlament pentru proiectul „fugarul plătește”. Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat „pentru”! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat”, a scris Alina Gorghiu pe Facebok.

Legea se aplică persoanelor urmărite internațional, adică celor pentru care a fost emis mandat european de arestare, celor care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Proiectul de lege care a trecut de Senat prevede că atunci când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau de judecată, „cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare”, iar „în caz de achitare, rămân în sarcina statului”.

„Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară, cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate”, mai prevede proiectul.

În 2023, România a cheltuit de la buget aproximativ 10 milioane de lei, adică 2 milioane de euro, pentru aducerea în țară a 803 fugari.

233 de fugari

au fost aduși în România până pe 9 aprilie 2024, potrivit datelor de la Ministerul Justiției

Autorităţile nu au reuşit deocamdată să aducă mai mulți fugari celebri, condamnați definitiv la închisoare cu executare, precum Ionel Arsene (Italia), Alina Bica (Italia), Mario Iorgulescu (Italia), Dragoș Săvulescu (Italia), Daniel Dragomir (Italia), Paul de România (Franța), Sebastian Ghiță (Serbia) și Sorin Oprescu (Grecia).

 
 

Urmărește-ne pe Google News