„Gândiţi-vă că în România sunt milioane de consumatori şi cred că ei trebuie să fie ajutaţi să scape. Nu putem să băgăm în puşcărie milioane de oameni pentru că ei consumă droguri. Important este să îi ajutăm să scape de această adicţie”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.
Ea a arătat că procurorii DIICOT sunt copleşiţi de numărul foarte mare de dosare pe tematica droguri, iar majoritatea dosarelor sunt pentru deţinerea de cantităţi mici, pentru consum propriu. Gorghiu a adăugat că majoritatea celor din dosare sunt tineri şi, dacă nu au antecedente şi au o conduită bună, atunci procurorii decid neînceperea urmăririi penale.
„În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 de 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare”, a adăugat Gorghiu.
Ministrul Justiției a precizat că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori. „Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a mai punctat ea.
De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că ar trebui făcut un registru naţional al traficanţilor de droguri, pentru a fi mai bine monitorizaţi şi pentru a preveni recidiva, în condiţiile în care 65% dintre traficanţii de droguri din închisori sunt recidivişti.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat recent că subiectul traficului de droguri va fi inclus pe agenda următoarei şedinţe a CSAT, pentru că este o problemă de securitate naţională.