„Inclusiv săptămâna aceasta ne-a fost făcută o solicitare la care am şi răspuns imediat, o solicitare prin care au fost rugaţi să dăm anumite informaţii cu privire la legislaţia românească. S-au interesat dacă acele căi extraordinare de atac formulate de avocaţii lui Cătălin Cherecheş ar putea să ducă la încetarea executării hotărârii de condamnare, conform hotărârii instanţei de executare”, a spus Alina Gorghiu.
Ministra justiţiei a precizat că orice fel de avocat din România ştie că „simpla introducere a unei căi extraordinare de atac de către persoana condamnată nu înlătură caracterul obligatoriu şi executoriu al hotărârii definitive de condamnare, fiind un lucru prevăzut de legislaţie. L-am comunicat şi pe acesta instanţei din Germania”.
Fiecare condamnat care alege să fugă, la un moment dat, din ţară „încearcă prin echipa de avocaţi să formuleze tot felul de apărări, care mai de care mai interesante, şi luaţi cu ghilimele cuvântul interesant, bizare, ciudate, nejustificate, este o manieră prin care încearcă să lungească şederea în Germania”, a continuat ministrul.
„Sunt absolut convinsă că instanţa va analiza legislaţia din România, va analiza punctul nostru de vedere şi va continua procedura de predare în România. E o procedură în curs, face parte din cooperarea judiciară în materie penală dintre România şi Germania”, a mai spus Gorghiu.
Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv pe 24 noiembrie la cinci ani de închisoare de Curtea de Apel Cluj, dar a plecat din țară în acea dimineață, intrând în Ungaria pe la vama Petea, din județul Satu Mare, cu cartea de identitate a unui văr. Cherecheș a fost dat în urmărire și a fost emis mandat european de arestare, iar șeful Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost demis din funcție.
Pe 28 noiembrie, la patru zile după ce a fugit, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. În momentul reținerii, el a opus rezistență și a fost rănit ușor, la bărbie. Asupra lui au fost găsite un act de identitate italian pe numele său, documente din România, alte legitimații și mai multe sume de bani. Este vorba despre 3.265 de euro, aproximativ 150 de euro în forinți și circa 320 de euro echivalent în lei. Cherecheș a fost închis miercuri, 29 noiembrie, la penitenciarul din Augsburg-Gablingen.
Acum, fostul edil este la o altă închisoare, în München, după ce a refuzat extrădarea simplificată. În această situație, aducerea în România poate dura chiar până în vara acestui an, din cauza procedurilor care trebuie parcurse.