Libertatea a vorbit cu Alina Mungiu-Pippidi la scurt timp după ce Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura în interiorul PSD pentru prima funcție în stat, iar partidul îl va valida aproape sigur la congresul de sâmbătă. De asemenea, deja anunțați pentru președinție sunt Nicolae Ciucă, deși încă nevalidat de forul lărgit de conducere al PNL, Elena Lasconi (deja votată de USR), iar în ceea ce îl privește pe Mircea Geoană încă este așteptat un anuț oficial din partea acestuia.

Cu toate acestea, CV-urile și modul cum se prezintă public reprezentanții partidelor parlamentare care doresc funcția de președinte e una mai degrabă dezolantă, consideră Alina Mungiu-Pippidi.

Alina Mungiu-Pippidi, analiză a candidaților la Cotroceni: „Ciolacu e mult prea provincial, Ciucă e incapabil să vorbească în public” | INTERVIU
Alina Mungiu-Pippidi, fondatoare a Societății Academice Române

„E posibil să asistăm la niște alegeri semiaranjate”

Libertatea: Cine are prima șansă în cursa pentru funcția pentru președinte, dat fiind tabloul politic din prezent?

Alina Mungiu-Pippidi: Mie mi se pare că întrebarea cea mai mare este dacă această Coaliție de guvernare are o înțelegere sau nu are o înțelegere. Dacă există o înțelegere în care vor continua în tandem, o să fie foarte posibil ca aceste candidaturi la președinție ale generalului Ciucă și ale premierului Ciolacu să fie parte dintr-un balet pre-organizat între ei. Fiecare datorează activului său de partid această candidatură la președinție și nu poți să renunți la ea fără să te bați. Drept pentru care e posibil să asistăm la niște alegeri semi-aranjate, în care deși nouă ni se pare că nu are nicio șansă, de fapt lucrurile să fie aranjate pentru generalul Ciucă, astfel încât domnul Ciolacu să poată să rămână în continuare prim-ministru, situație care cred că în continuare e cea mai favorabilă pentru PSD. Pentru că e greu de crezut că PSD va avea și președinția, dar va avea și Guvern.

Ajutat de amantă și de soție, un candidat la primărie a dat foc casei în care dormeau copiii
Recomandări
Ajutat de amantă și de soție, un candidat la primărie a dat foc casei în care dormeau copiii

Ei aveau o înțelegere care le-a mers foarte bine: împărțim președinția și Guvernul. Întrebarea la care nu știm răspunsul este dacă această înțelegere, de împărțire, va continua după alegeri. Mie mi se pare că înțelegerea a fost reciproc favorabilă și sunt destul de multe premise ca această înțelegere, a acestei coaliții, care pe alocuri seamănă a cartel, se continuă.

Pe hârtie, nici domnul Ciolacu, nici domnul Ciucă nu sunt niște candidați optimi la președinție. Domnul Ciolacu este mult prea provincial, iar generalul Ciucă este o persoană care e cu desăvârșire incapabilă să vorbească în public, asta deși ocupă funcții publice de ceva timp. E greu să-ți imaginezi că România poate să iasă în lume cu această persoană. Dar vorbim de niște actori (n.r. – PSD și PNL) care au mai mult de jumătate opțiunile de vot, cum s-a văzut la europarlamentare, și care controlează împreună sau parțial zone militarizate ale statului, prin funcțiile avute (n.r.- de oameni ai partidului). Deci poate fi o largă înțelegere și această înțelegere e una de cooperare, nu de competiție reală, în care „ne sprijinim unii pe alții ca să păstrăm controlul”, fiind un control comun.

Șefa IȘJ Timiș merge la Curtea Constituțională după ce a fost lăsată fără permis fiindcă a depășit o mașină de Poliție care „încurca circulația”
Recomandări
Șefa IȘJ Timiș merge la Curtea Constituțională după ce a fost lăsată fără permis fiindcă a depășit o mașină de Poliție care „încurca circulația”

Acesta e scenariul unu și e îndreptat împotriva celor care ar putea să-l strice: outsiderii. Outsiderii care pot să fie candidați independenți, de la partidele de Opoziție – Elena Lasconi, George Simion sau Mircea Geoană, care are ambițiile sale proprii și care e susținut de grupuri, din diferite zone: grupuri de afaceri, grupuri de tineri tehnocrați, inclusiv din zona de societate civilă. Însă nu se compară cu establishment-ul de putere, care e în spatele cartelului (n.r. – PSD și PNL).

Cât va conta aparatul de partid și cât emoția? PSD a ieșit foarte bine din alegerile locale, față de anii precedenți?

Având în vedere că strategia PNL de mulți ani, nu de acum, e să fie pe selecție de contra-talente sau să dea locurile de partid cui își cumpără locul, nu cui are talent, nu e de mirare că PSD câștigă așa de mult. La PNL îi văd promovați pe cei mai talentați de o parte din presă, nu de conducere sau Klaus Iohannis. Și nu e de mirare: PSD a fost și rămâne cel mai reprezentativ partid din România. Poți să tragi linia între ei și o parte signifiantă a populației. Nu poți înfățișa PSD doar ca partid predator (n.r. – în sensul că e un partid contra oamenilor care nu sunt alături de formațiune). La noi nu mai există partide predator. Sunt partide clientelare, dar baza clientelară poate să fie foarte largă. Acesta e stadiul democrației noastre. Depinde la câtă lume dai. Dacă clienții tăi sunt toți pensionarii, da, atunci ești un partid reprezentativ. Și chiar dacă niciodată nu am fost prietenă cu PSD, am spus mereu că nu poți elimina un asemenea partid, pentru că nu poți elimina interese majore din corpul electoral, adică o treime din el.

Drapelul României flutură în mijlocul protestului uriaș de la Belgrad: „Ne-am inspirat de la voi!”
Recomandări
Drapelul României flutură în mijlocul protestului uriaș de la Belgrad: „Ne-am inspirat de la voi!”

Ce se va întâmpla de data aceasta depinde de votanți. Riscăm să avem niște alegeri 100% aranjate sau putem avea alegeri unde datorită social media și acest grad de antreprenoriat politic din mediile sociale, așa cum sunt ele, neîngrădite, votanții pot să producă surprize. Cum produc surprize? Să ducă în turul al doilea un candidat plauzibil. Din punctul meu de vedere, și așa cartelul are o șansă mare, dacă sunt înțeleși unul cu altul să se susțină în turul al doilea, dacă e o înțelegere ca unul să fie președinte, iar celălalt să fie prim-ministru.

În acest caz va fi un transfer al aparatului de partid către celălalt candidat. Vor fi ei contra celorlalți candidați. Eu nu am văzut dovezi că există o ceartă reală (n.r. – între PSD și PNL). Iar o ceartă reală e irațională. Ei în continuare au foarte mult de câștigat împreună și dacă fac o înțelegere împotriva celorlalți.

„Domnul Ciucă nu poate să dezbată nimic. E categoric incapabil”

Credeți că vom avea dezbateri între principalii candidați, fie că avem o înțelegere sau nu între PSD și PNL?

Domnul Ciucă nu poate să dezbată nimic. E categoric incapabil. O fi un om onest, un om cumsecade, nu-l cunosc deloc, dar nu are cum să dezbată niciun fel de dosare de politică externă, dar nici pe acestea, de politică internă. Eu cred că e exclus. Orice consultant al lui va încerca să-l țină departe de dezbatere.

Domnul Ciolacu o fi capabil să dezbată ceva la nivel provincial, regional, din România. Dar unul la mână: nu e informat, nu e spontan și nu are fler. Iar o dovadă e gafa majoră cu Roșia Montană pe care a făcut-o când a vorbit în plus. Iar pe subiecte de politică externă să ne înțelegem, nici dacă ar fi absolvit universitatea de vară din Buzău nu poate fi comparat cu cineva ca Mircea Geoană, care a terminat la ENA (n.r. – Ecole Nationale d’Administration) și care e la numele mic cu mai marii planetei. Ei trebuie să se ferească să intre în orice dezbatere pe subiecte care țin de competențele prezidențiale cu Geoană.

Noi, din păcate, suntem la prima fază, care ar trebui să fie faza de precalificări. Să ne întrebăm cine e calificat să intre în cursă? Să treacă proba minimei calificări pentru această slujbă care are competențe de 70% de politică externă și 30% de controlul serviciilor secrete, iar domnii Ciucă, Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi nu sunt calificați. Pe Lasconi am auzit-o între timp vorbind și o simpatizez că e femeie, dar are un discurs populist. Noi avem un singur calificabil în momentul acesta, Mircea Geoană. Unde e al doilea candidat? Unde avem femei care să se califice. Am avut numeroase femei la Bruxelles, femei ca Adina Vălean, care au avut poziții. De ce nu avem și o femeie competentă pe ce înseamnă această cursă pentru președinție.

Așadar, avem un singur candidat calificat contra a o grămadă de candidați necalificați, dar unii au pile, unii mulți prieteni.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (17)

BONY   •   22.08.2024, 07:28

Dupa mandatele d-lui Iohannis, oricare dintre cei ce vor candida va fi mai potrivit pentru locul mult ravnit de la Cotroceni.

BabaVanda   •   21.08.2024, 19:50

Am si am avut intotdeauna incredere in opiniile d-nei AMP.

debunk   •   21.08.2024, 18:42

Inteligenta de Pippidi nu intelege ca "provincial" este un cuvant derogatoriu la adresa celor care-s din "provincie". Madam, nascuta la Iasi, s-a ajuns la capitale, vad!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Viva.ro
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Libertateapentrufemei.ro
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Palatul fantomă care iese la iveală printre ruinele unui fost mare combinat. Era înconjurat de junglă și dărâmături
Adevarul.ro
Palatul fantomă care iese la iveală printre ruinele unui fost mare combinat. Era înconjurat de junglă și dărâmături
De ce George Burcea nu va mai juca în sezonul 2 al celebrului serial Wednesday. Ce a anunțat actorul, care a interpretat personajul Lurch: „Am decis să…”
Elle.ro
De ce George Burcea nu va mai juca în sezonul 2 al celebrului serial Wednesday. Ce a anunțat actorul, care a interpretat personajul Lurch: „Am decis să…”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Momentul în care șoferul autobuzului din Iași este desfigurat de un pasager violent. Agresorul ar fi fost sub influenţa alcoolului
Observatornews.ro
Momentul în care șoferul autobuzului din Iași este desfigurat de un pasager violent. Agresorul ar fi fost sub influenţa alcoolului
Horoscop 15 martie 2025. Gemenii începe o perioadă în care ar fi bine să aibă o mentalitate mai apropiată de gândirea unui gospodar
HOROSCOP
Horoscop 15 martie 2025. Gemenii începe o perioadă în care ar fi bine să aibă o mentalitate mai apropiată de gândirea unui gospodar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI