Pornind de la recenta vizită de trei zile efectuată de președintele francez Emmanuel Macron în China, profesoara de științe politice remarcă eșecul puterilor europene în raport cu Rusia dinainte de începerea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022, „pentru că războiul a rezultat în urma eșecului unor negocieri pe baza acordului de la Minsk”.
„Puterile europene erau dispuse să îi lase lui Putin Crimeea și să accepte federalizarea Donbas în schimbul acceptării de către Putin a Ucrainei în sfera de influență vestică, dar opinia publică ucraineană, Zelenski și SUA nu au vrut. Și așa teroristul a trecut la fapte și tot omoară ostatici”, precizează Mungiu-Pippidi.
Ea mai subliniază că, în prezent, politicienii europeni insistă pentru plecarea ultimelor firme care mai fac afaceri în Rusia, după ce tot ei au insistat pentru intrarea firmelor pe piața rusă.
„Ca atare, mesajul transmis Chinei de negociatorii noștri europeni, să trateze mai bine firmele noastre europene și să facă bine să nu ajute Rusia, în vreme ce acordul de liber schimb e declarat mort, e aiuritor. E ca și cum îi spun eu vecinului care îmi aruncă gunoi peste gard fiindcă nu are tomberon, să și-l ia și să îl ducă și pe al meu la reciclare. De ce ar face el așa ceva, când e cine este?”, afirmă Mungiu-Pippidi.
Astfel, profesoarea consideră că vizita lui Macron la Beijing, deși tratată ca un succes pe canale oficiale franceze și europene, nu și-a atins scopul întrucât „chinezii nu au fost intimidați, au fost iritați, dimpotrivă, cum ar fi oricine de un negociator care nu are nimic de oferit, doar de amenințat”.
„Să se fi dus ai noștri în China să compenseze pentru vizita neoficială a președintei din Taiwan în SUA? Ar fi unica explicație rațională, altfel ca negociatori nu au avut nimic de dat și deci nimic de luat. Nici bune sentimente nu par să fi creat – nici măcar nu i-au ținut ocupați pe chinezi, care tot au găsit ocazia să își mai miște navele prin jurul Taiwanului”, afirmă ea.
În final, Alina Mungiu-Pippidi argumentează că este „nevoie de o ordine globală nouă, de acord, că prea a profitat China de cea veche. Dar prelungirea conflictului nu e calea să o obținem, nu facem decât să întărim tabăra contra noastră”.
„Ce suntem dispuși să dăm Rusiei, în schimbul securității Ucrainei și a Estului Europei? S-au convins că nu pot cuceri Ucraina, deci prețul a mai scăzut. E sigur că îl putem scădea mai mult, și că merită costul în vieți? Ce putem da Chinei, ca să o separăm de Rusia, altceva decât amenințări? Dacă răspunsul la ambele e nimic, îi vrem morți și asta e tot, ne pregătim de un război pe care nu îl putem câștiga”, conchide ea.
Opinia integrală, semnată de Alina Mungiu-Pippidi pentru „România Curată”
vudejea • 11.04.2023, 00:47
Nu stiu cum naiba sa zic dar mie mi se vede claaar! Vad, leg lucrurile bine, vad...Asta cu Ucraina a fost capcana Chinei cu Rusia pe post de sageata. Amintiti-va desele vizite si contacte dese-dese la toate nivelele, China-Rusia, anterioare razboiului!Amintiti-va de sutele de petroliere ce-au aparut dintr-o data nestiute, habar nu au ce entitati le opereaza dar transporta petrolul rusesc peste tot prin lume-erau pregatite deja, au anticipat sanctiunile. Niciodata nu a avut occidentul lideri asa slabi, era momentul sa actioneze in graba, cu Biden vorbind cu peretii si intreband de persoane decedate , dand buna ziua la gaste...Trebuia doar sa faca occidentul sa paseasca in capcana, emotiv, fara gandire--ha, sanctiunile emotionale fara cap si coada, fara discernamant! Auzi, companiile aeriene sa ocoleasca Rusia, 11 fuse orare. Drumurile Asia-Vest s-au lungit cu 3-4000km, cam 20t combustibil si 4-5 ore. Mai pot concura companiile astea neroade cu toate celelalte care au bilete mai ieftine, clar? E un exemplu, intreaga economie occidentala se duce in nas-cred ca-i clar tuturor, e nebunie generala cu inflatia-markerul prabusirii economiilor...Si cum sa-ti revii pe o piata libera economic daca energia si materiile prime la tine sunt scumpe in comparatie cu competitorii economici care au acces deplin la resurse ieftine? Poti doar sa te izolezi cu taxe si suprataxe, legi si alte aiureli ce de desprind de piata libera, adica sa faci exact ce vrea China !
vudejea • 10.04.2023, 23:12
Ce dam, ce luam, dam, luam, cine cu cine are voie sa fie prieten, ce oferta facem ca sa primim, etc. :)) D.na este exact ce este, doar ca intr-un mod fatis releva adevarata fata a occidentului ! COLONIALISM ! Nu-i mai dezbara nimeni de aceasta mentalitate de a imbarliga, chestia e ca-s din ce in ce mai nebagati in seama, mai slabi...Cam ce-ai putea sa-i dai Chinei, doamna? Daca te uiti la top 10 datornici mondiali realizezi ca top 10 sunt datori catre China! Incredibil dar asa e, a penetretat in liniste, nebagata in seama, finantele modiale! A incercat Trump si a lasat-o balta. Sa-i promiti Chinei Taiwan-ul? E ca si cum i-ai promite Romaniei ca-i dai Oltenia, Taiwan-ul e chinezesc pana la maduva, doar imbarligaturile colonialiste au condus aici! China o sa loveasca Sua unde o doare mai tare, la bani! Nefiind un popor compact, Sua cu mari probleme financiare o sa i-a foc, o sa se destrame din interior precum toate marile imperii de-a lungul timpului. Vorbiti de destramarea Rusiei?!? Niciodata nu a fost Sua asa slabita social, e un urias cu picioare de lut, e nebunie intre clasele sociale, intre rase, intre republicani si democrati, intre sustinatorii lui Trump si adversari, etc. Iar in UE e evidenta ascensiunea nationalistilor in absolut toate statele membre. O sa se destrame si UE...Rusia, ha? Al naiba plan chinezesc, frate!
Mazavalt • 10.04.2023, 16:37
Ca madama la fel ca basescu si alti tradatori vad in est problemele NU este nimic nou. NU ma mira nici declaraia. A profitat China de ordinea veche... Notai ce va spun BRICS este Blocul care se va naste dupa ce Imperiul Rus va termina cu rebeliunea din Ukraina. Din momentul ala vor exista doua Blocuri care vor coopera si la nivel Militar nu doar economic. SUA si NATO sunt o amenintare la pacea mondiala si asta se vede de 30 de ani. Insa replicile din Est au intarziat sa apara. Acum insa SUA se va vedea cu un singur aliat EU in zona si Japonia, Corea in cealalta parte. Atat. Taiwan este provincie chineza rebela. Deci tot ce tine de tehnologie este in Asia. Deasta se chinuie Macron sa nu il supere pe Xi in timp ce *** UE are impresia ca hotareste inclusiv in China. Distanta dintre Xi si Ursula la poza finala spune TOTUL despre viziunea Chinei asupra UE...China va gasi un teren fertil de dezvoltare in orientul mijlociu cu Iran si Arabia saudita, la care va intra incet si in Africa... deci Ura si la gara pentru UE si SUA. Vor face schimb doar intre ei.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.