E același pericol ca la Colectiv. Căutăm țapi ispășitori, alimentăm teorii ale conspirației, iar problemele se cronicizează
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu Pippidi spune că ”Evident că eșecul cel mai mare a fost incapacitatea intervenției la timp, dar la acest eșec au contribuit mai multe guverne și a avut mai mulți actori: Poliția, STS-ul, instituțiile participante la sistemul 112”.
Dar atrage atenția că e un teren fertil pentru profitori și, printre alții, s-a referit și la intervențiile publice din aceste zile ale lui Alexandru Cumpănașu.
”Domnul Cumpănașu conduce un ONG (Asociația pentru Implementarea Democrației – n.red.) care era de partea unor instituții de forță ale statului. Acum lansează ipoteza că poliția și DIICOT sunt parte a unui complot”, a spus Alina Mungiu-Pippidi, care a evocat și ”o căruță de granturi de care ONG-ul său a beneficiat de la instituțiile pe care acum le blamează alimentând diverse teorii ale conspirației”.
Ea a arătat că, în general, instituțiile statului suferă de probleme mari în ce privește tehnica în domeniul IT.
”Sunt multe instituții cu software nefuncțional, cum ar fi cele furnizate de firmele lui Sebastian Ghiță, pentru care s-au plătit sute de milioane, fără o competiție reală, în timp ce există aplicații gratuite elaborate de tineri IT-iști”.
Dar, mai grav, este un eșec mai larg al societății de a proteja femeile
Alina Mungiu-Pippidi
Mungiu-Pippidi remarcă indolența cu care poliția tratează cazurile de viol sau de abuz împotriva femeilor.
”Partidele nu stau în banca lor”
În ce privește soluțiile la aceste probleme, Alina Mungiu-Pippidi se teme să nu se repete perioada care a urmat incendiului din Colectiv.
”Mă îngrijorează că facem un scandal enorm – deja vedem că partidele nu stau în banca lor – și totul se va risipi fără vreo reformă, iar problemele se vor croniciza. Este o goană să găsim țapi ispășitori, apoi alimentăm teorii ale conspirației și se ratează fondul problemei”, a declarat politologul.
Alina Mungiu-Pippidi vede trei paliere de interpretare a tragediei. Primul este cel interesat politic, promovat de ”niște întreprinzători”.
”Este o componentă care vrea să dea jos Guvernul. Am văzut și titluri cum că ar fi de vină Curtea Constituțională – care acum tocmai a făcut ce trebuie și a respins modificărilor la codurile penale, sau că ar fi Dragnea din închisoare”, a apreciat Mungiu-Pippidi.
Al doilea palier este cel al teoriilor conspirației care au început să apară, ”teorii care, în anumite măsură, sunt inevitabile în situațiile unor tragedii greu de explicat, deși natura umană presupune că o parte dintre indivizi au porniri criminale”, continuă politologul, ”care subliniază că singurul lucru care se poate face în acest caz este limitarea efectelor acestora și ținerea lor sub control”.
”Există pericolul să spunem acum că tot statul român e catastrofal. De 10 ani, ni se spune cât de bun e Ministerul de Interne și că datorită lui suntem pregătiți să intrăm în Schengen, ceea ce este adevărat. Sunt părți ale MAI, precum secția pașapoarte sau evidența persoanelor care au progresat, în timp ce altele nu”, a spus Mungiu Pippidi.
Alimentarea deliberată a conspiraționismului
Politologul avertizează asupra riscului ca furia populară să ducă la o destructurare completă a statului.
Furia poate fi speculată de un al treilea grup, anume agenții unor puteri străine care alimentează deliberat sentimentul de revoltă și teoriile conspirației în speranța că statul în ansamblu va fi slăbit
Alina Mungiu-Pippidi
”Ce ar trebui acum să facem este să remediem lucrurile întrebând niște specialiști care să propună niște lucruri cu care să fim toți de acord. Să întrebăm mai puțin oamenii politici, pentru că nimeni nu are nevoie de opinia lor”, consideră Alina Mungiu-Pippidi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro