Aderărea la spațiul Schengen nu i se trage României de la „bâlbele justiției”, susține ea, ci de la partidele de dreapta din Olanda, Austria și, mai nou, Suedia, partide care împart cu guvernarea română aceeași ideologie de dreapta.
Analistul subliniază că acest tip de dreapta, pe care o cataloghează drept „primitivă, șovină, fundamentalist creștină, sexistă și serios anacronică”, a venit în România nu pentru că a fost cerută de votanți, ci pentru că a fost adusă de „niște oameni care aveau interesele bine protejate de Băsescu” în perioada în care „anticorupția coexista cu grupul de interese Udrea – Cocoș – Coldea”.
Lucian Bode, actualul ministrul de Interne implicat direct în negocierile din consiliul JAI, este numit de Mungiu-Pippidi drept un produs al acestei dreptei care s-a instalat în România.
„În decizia lor de a adera la Dreapta europeană omiseseră cel mai elementar lucru: că Dreapta nu e o asociație bazată pe merit, ci pe identitate”, argumentează ea. Iar, dreapta europeană, inclusiv cea austriacă, oferă o identitate României diferită și inferioară celei proprii, indiferent de faptul că președintele Klaus Iohannis și liberalii români sunt parte a aceeași familii politice, este de părere Mungiu-Pippidi
Astfel se poate explica și votul împotriva aderării la Schengen, susține Mungiu-Pippidi, întrucât pentru a arunca vina asupra problemei migrației ilegale cu care se confruntă, austriecii au găsit „niște țapi ispășitori în România și Bulgaria, provocându-ne pierderi economice directe”.
Acesta e adevărul simplu și brutal, Schengen nu e despre corupția și democrația noastră în pioneze, că altfel Ungaria sau Malta, care vinde cetățenii europene la kleptocrați și comandă asasinate din cabinetul primului ministru nu ar fi în club, iar noi pe afară.
Alina Mungiu-Pippidi:
În final, ea argumentează că soluția pentru ca România să fie acceptată în spațiul Schengen este ca stânga să vină la putere în Austria.
„De asta în Parlamentul European și în fiecare parlament din țările membre ne trebuie o majoritate solidă de la centru stânga la centru dreapta (și mai ales, centru), fără Dreapta. Sfatul meu: mai dați-vă o mână de vopsea și așteptați altă conjunctură. Asta, cu prietenii voștri la putere, s-a văzut cum a mers”, conchide Mungiu-Pippidi.
Editorialul integral poate fi citit pe România Curată
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro