Ce înseamnă cuplaj? Simplu: doi abonaţi pe un singur post telefonic în centrală, dar cu numere diferite. Cum funcţiona? Cei doi abonaţi nu puteau să folosească telefonul decât pe rând. Dacă unul vorbea, celălalt trebuia să aştepte să termine cuplajul discuţia şi abia apoi să telefoneze şi el. Mai mult, cuplajul putea să-ţi asculte convorbirea.

“Nu pot să cred că se întâmpla aşa. Eu n-aş fi suportat să asculte cineva ce vorbesc la telefon. Eram prea mică pentru a conştientiza ce se întâmplă, însă am auzit de la părinţii mei că era destul de neplăcut, iar certurile erau la ordinea zilei. Se întâmpla ca familia mea să aibă nevoie să dea urgent un telefon şi să nu poată, pentru că persoana cu care eram cuplaţi stătea la taclale”, îşi aminteşte Ioana M., o bucureşteancă de 30 de ani.

Fusese singura soluţie pentru suplimentarea numărului de abonaţi

În vremurile acelea, trebuia să se facă economie lasânge. Ca să se rezolve problema cuplajului ar fi trebuit ca România să importe centrale telefonice automate, pe valută. Ceauşescu dăduse însă un decret să nu se mai importe nimic în valută, aşa că posturile telefonice cuplate au fost singura soluţie pentru suplimentarea numărului de abonaţi.

Citiţi mâine ce ţigări fumau românii în «epoca de aur»

 
 

Urmărește-ne pe Google News