Astfel, începând cu luna septembrie, copiii până în 2 ani şi cei cu dizabilităţi vor primi 369 de lei, lunar, iar cei între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, lunar, alocaţie de stat.

UPDATE ora 21.30 Ordonanţa de Urgenţă a intrat în primă lectură, în dezbaterea Guvernului şi urmează să fie adoptată în următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc vineri.

Anunţul a fost făcut, după şedinţă, de ministrul Violeta Alexandru.

Ea a precizat că, prin această Ordonanţă, ”Guvernul practic dublează alocaţiile, dar după un calendar”.

Cu cât cresc alocaţiile din luna septembrie

Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  • 185 de lei pentru copiii între 2 şi 18 ani, respectiv 369 lei pentru copiii între 0 şi 2 ani şi copiii cu dizabilităţi între zero şi 18 ani, începând din 1 septembrie 2020.
  • O nouă creştere de 20% se va aplica în februarie 2021, iar o alta, tot de 20%, în august 2021.
  • Creşterea va fi similară şi în 2022 – de 20% la începutul anului şi de 20% în luna august.
  • Copiii vor primi alocaţiile dublate începând cu luna iulie 2022. Atunci, alocatiile vor ajunge la 300 de lei pentru copiii între 2 si 18 ani si la 600 de lei pentru copiii până în 2 ani și cei cu dizabilități.

Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației, mai prevede proiectul de Ordonanţă.

Printr-o hotărâre a Guvernului se poate stabili o majorare mai mare a alocaţiei.

Titular al dreptului la alocaţia de stat pentru copii este copilul.

14 miliarde de lei, impactul bugetar al dublării alocaţiilor

Violeta Alexandru a spus că impactul bugetar, pentru acest an, este de 500 de milioane de lei, iar pentru anul viitor, se adaugă sumelor încă 3 miliarde de lei. În 2022, impactul va mai cuprinde încă 2,8 miliarde.

”Vom ajunge la 14 miliarde de lei, la finalul anului 2022”, a mai spus ministrul.

Joi, Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ sunt aşteptate să dea avize pe proiectul de Ordonanţă, pentru a intra, la adoptate, în şedinţa de Guvern de vineri.

Majorarea se va face etapizat, urmând ca alocaţiile să crească, de la 1 septembrie, cu 20%.

O nouă majorare cu 20% se va aplica de la 1 ianuarie 2021 şi o alta, tot de 20%, de pe 1 iulie 2021, urmând ca același procent să se aplice, în două etape, şi în 2022.

„Calendarul pe care vi-l propun pentru a putea avea suportul necesar în buget ar fi creșterea cu 20% de la 1 septembrie, iar pe urmă creșteri de două ori pe an, la 1 ianuarie și la 1 iulie 2021, cu câte 20% și la fel în 2022”, a anunțat Violeta Alexandru.

Ea a precizat că a avut consultări cu ministrul finanţelor şi cu cel al justiţiei.

”Aceasta este propunerea pe care o formulăm şi o vom discuta împreună în cursul şedinţei. V-aş ruga să aveţi în vedere această propunere pentru creşterea alocaţiilor, astfel încât să putem avea un cadru reglementat încă din cursul acestei săptămâni”, a mai spus Alexandru.

Premierul Ludovic orban a precizat că astfel dublarea alocaţiilor se va atinge în 1 iulie 2022.

”Am văzut prognozele şi într-adevăr putem avea resurse pe ritmul de creştere a alocaţiilor”, a afirmat premierul.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News