Un punct de sprijin care se desprinde, pe un traseu foarte ușor, de clasa a II-a, considerat puțin mai solicitant decât o potecă abruptă. Potrivit martorilor, acesta este cauză care a dus la tragedia de pe traseul spre cel mai înalt vârf din Trentino Alto Adige (3.905 metri).
Primul dintr-un grup de șapte alpiniști germani din Munchen și români care locuiesc în Vicenza, a alunecat și i-a tras după el, în cădere, pe ceilalți. Erau două grupuri distincte care efectuau împreună ascensiunea către acest celebru vârf.
„Acele două grupuri sosiseră cu noi ieri seară, astăzi au luat micul dejun în jurul orei 5 și la scurt timp după aceea, conform programului, au plecat să ajungă în vârf”, spun managerii refugiului Payer, situat la 3.029 metri și utilizat de alpiniști ca punct de plecare pentru ascensiunea finală a vârfului Ortles. De aici se pornește pe ultima porțiune de aproximativ 900 de metri și asta se întâmplă la primele ore ale zilei, pentru a limita pericolele pe care temperaturile ridicate le ridică în această perioadă a anului.
Cele două grupuri plecaseră împreună în jurul orei 6, tragedia s-a petrecut aproximativ 20 de minute mai târziu, pe o porțiune ușoară, la aproximativ 3.100 de metri altitudine, într-o porțiune stâncoasă și lipsită de zăpadă a traseului normal, a spus Olaf Reinstadler, șeful Serviciului Salvare Alpină di Solda, considerat cel mai bun cunoscător al Ortlesului.
Reinstadler și-a condus echipa în salvare duminică, imediat după apelul de urgență, dar din păcate nu mai era nimic de făcut pentru cele două victime: un român de 46 de ani, rezident de multă vreme în Vicenza, și un german de 35 de ani din Munchen.
Unul dintre cei doi (nu era clar când au ajuns salvatorii care dintre ei) se afla în fruntea grupului, când a alunecat. „Când a căzut, a târât cu el alți doi alpiniști: unul a căzut cu el, cel puțin 200 de metri, în timp ce altul, tot cetățean român cu domiciliul în Vicenza, a reușit, din fericire, să se oprească aproape imediat, rupându-și doar o gleznă și având câteva zgârieturi”, spune Reinstaladler.
Alpiniștii nu erau legați între ei, tocmai pentru că era o secțiune ușoară a urcușului, dar dacă ar fi fost, ar fi putut fi salvați, explică Reinstadler. Odată cu declanșarea alarmei, la fața locului au intervenit elicopterele de salvare Elisondrio și Pelikan 3, împreună cu echipa de salvamontisti Solda.
Salvatorii i-au recuperat, pe lângă cadavre, și pe ceilalți membri ai celor două grupuri, toți în stare de șoc, transportându-i în Vale.
Cele două victime sunt primele din 2023 de pe Ortles, un munte cunoscut și iubit, dar periculos, pe care mor în medie patru alpinisti în fiecare an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro