Tragediile s-au petrecut pe Shishapangma, ultimul vârf de peste 8.000 de metri pe care cele două femei au intenționat să-l cucerească.
La o altitudine de 7.800 de metri, sâmbătă. în jurul orei locale 11.00, Anna și ghidul ei montan nepalez Mingmar au fost surprinși prinși de o avalanșă. Moartea lor a fost confirmată sâmbătă, 7 octombrie.
Două ore mai târziu, o a doua avalanșă a izbucnit și au dispărut și Gina Marie Rzudlico, din New York,, și Tenjen, ghidul ei. Se aflau la doar 80 de metri sub vârf. Luni, 9 octombrie, Christy, sora alpiniste, a transmis pe rețelele de socializare că familiei i s-a spus că cei doi au fost declarați morți, „deoarece condițiile pentru a continua căutarea sunt prea periculoase”.
„Ni s-a spus că vor relua căutarea în primăvară, când condițiile meteorologice sunt favorabile”, a scris ea, pe Facebook.
Rzudlico a luat o altă rută spre vârf decât Anna, a precizat Himalayan Times. Muntele este situat pe teritoriul tibetan, ceea ce îngreunează operațiunile de salvare, deoarece operațiunile cu elicopterele nu sunt permise.
În total, 52 de alpiniști au încercat să urce pe Shishapangma în acea zi. Un alt ghid montan nepalez a fost grav rănit în avalanșă, dar a fost găsit în viață de salvatori.
Octombrie este o perioadă populară pentru a călători în Himalaya, deoarece este după sezonul ploios al musonului, dar experții au avertizat că schimbările climatice au crescut riscul de avalanșă în regiune.
Anna dorea foarte mult să ajungă la finish înaintea lui Rzucidlo. Ea și-a început proiectul abia anul acesta și a reușit 13 ascensiuni pe „optmiari” în doar șase luni.
În iunie, ea a postat o fotografie pe vârful Kanchenjunga: „Am făcut încă un pas mai aproape de marele meu vis”, scria ea.