UPDATE ora 15:25. Conducerea companiei Alro Slatina a anunțat, într-un raport remis miercuri Bursei de Valori București (BVB), că nu a luat decizia de a opri activitatea de producție, dar dă de înțeles că acest lucru s-ar putea întâmpla în contextul nivelurilor „nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic” ale prețurilor la energie înregistrate în ultima perioadă.
„Cu privire la știrile apărute în presa românească referitoare la închiderea iminentă a activității de producție, societatea anunță investitorii și publicul interesat că nu a luat o decizie în acest sens în forurile statutare, în ciuda situației excepționale de pe piețele de energie și gaze. Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic”, au transmis reprezentanții Alro Slatina.
Potrivit acestora, situația economică este „fluidă și extrem de volatilă”, iar în momentul în care conducerea societății va lua decizii de impact pentru societate și investitorii, va anunța acest lucru potrivit reglementărilor în vigoare.
În urma anunțului conducerii companiei, scăderea acțiunilor Alro Slatina pe BVB s-a mai temperat. La mijlocul ședinței de miercuri, titlurile producătorului de aluminiu se depreciau cu 12,62%.
„Ne confruntăm cu preţurile exorbitante din piaţa de energie şi lipsa energiei din piaţă. Deja am început procesul de închidere. Nu avem de unde să găsim energie, România importă. Extragem aluminiul, urmând să închidem din hale în funcţie de piaţă. Gândiţi-vă că nu putem să producem cu preţul de 2.300-2.600 de dolari pe tonă de aluminiu”, a afirmat, marți, Constantin Popescu.
Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din țară, are în total peste 700 de cuve, din care se vor închide aproximativ 300 până cel târziu 10 martie, posibil chiar mai repede. Dacă nu va exista energia necesară, producţia s-ar putea sista chiar şi cu aluminiu în cuve.
„Halele de electroliză se închid pe rând. Vom face extracţia de aluminiu care mai este la ora actuală în cuve şi scoatem din activitate cuvele respective. Avem deja 30 de cuve închise din data de 20 decembrie. În primă fază vom diminua producţia cu 60%, până la 40%, asta până la 10 martie”, a mai spus liderul de sindicat.
Se închid pe rând, dar se închid sigur. Apoi, nu ştiu cine va fi prostul care să vină să investească 150 de milioane de dolari să redeschidă o hală, iar a doua zi să nu ştie dacă mai are sau nu energie.
Constantin Popescu, pentru ZF:
O posibilă soluție pentru rezolvarea crizei de pe piața energiei o reprezintă, în opinia sindicalistului, ca societățile din România să fie lăsate să încheie contracte bilaterale direct cu producătorii de energie, „nu cu traderii care nu fac altceva decât să facă speculă de energie”.
Liderul sindicatului pune situaţia din piaţa de energie locală pe seama unei înțelegeri între marile companii, precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.
„În mod vădit, foarte bine orchestrat, au dat şi au creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică mai multă, având o capacitate de producţie cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals şi neadevărat, dar astfel au reuşit să îşi pună în practică strategia: dacă nu este energie electrică, trebuie să fie scumpă”, consideră preşedintele Sindicatului Liber Aluministul.
Constantin Popescu a mai transmis marți un comunicat de presă în care susține că reducerea producţiei va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1.000 de angajaţi din sectoarele pe care le deţine compania (aluminiu primar şi aluminiu prelucrat), dar şi din Alum Tulcea.
Alro Slatina avea, la sfârșitul anului trecut, un număr mediu de 2.430 de angajaţi, în timp ce la nivel de grup numărul salariaţilor era de aproape 4.000, potrivit raportului anual publicat de companie.
Potrivit aceluiaşi comunicat, închiderea Alro ar periclita investiţii de 500 de milioane de euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energie fotovoltaică.
Cei mai mari acţionari ai companiei sunt Vimetco (54,2%), Paval Holding (23,2%) şi Fondul Proprietatea (10,2%), arată datele Bursei de Valori București (BVB).
Conducerea Alro Slatina încă nu a oferit o poziție oficială despre reducerea producției companiei, ceea ce ar putea explica și evoluția de miercuri, de pe Bursa de Valori București, a acțiunilor producătorului de aluminiu.
Încă de la debutul ședinței, titlurile Alro au înregistrat o scădere puternică, de 17%. În jurul prânzului (miercuri, 22 decembrie, ora 12.45) se depreciau cu 17,48%, de la prețul de referință de 2,06 lei pe acțiune, la 1,7 lei.
De vineri, 17 decembrie, şi Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a oprit producţia, din cauza preţurilor mari la energie. Potrivit conducerii combinatului, campania agricolă de primăvară (martie – aprilie 2022) ar putea fi grav afectată de lipsa aprovizionării cu îngrăşăminte, consecinţele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022. Compania a anunțat că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro