- În martie 2019, compania Abbvie a scăzut ridicol de mult prețurile pentru două medicamente, ca apoi să ceară din nou, două luni, revenirea la prețurile inițiale, adică să fie crescute DE 4 ORI prețurile.
- Compania Abbvie are un contract cost-volum-rezultat cu CNAS, pentru medicamentele Viekirax și Exviera, folosite în tratamentul infecției cu virusul hepatitic C.
- Din punct de vedere legal, această majorare era imposibilă. Dar Abbvie a primit derogare, iar procesul legislativ a fost accelerat de Ministerul Sănătății. A fost creat astfel un precedent periculos.
- Cu ajutorul MS și CNAS, Abbvie s-a jucat o dubioasă ruletă cu tratamentele pacienților cu hepatită virală și ciroză hepatică.
de Alexandra Nistoroiu
Viekirax și Exviera sunt tratamente noi pentru pacienții cu hepatită C și ciroză hepatică.
Ca să permită accesul pacienților la aceste tratamente, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au încheiat cu Abbvie un contract cost-volum-rezultat. Așa a început terapia pentru 1.000 de pacienți.
Contractele cost-volum-rezultat sunt mecanisme de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate.
Într-un astfel de contract, compania care deține autorizația de punere pe piață se angajează să furnizeze medicamentul la un preț negociat, pe o anumită perioadă de timp, în condiția atingerii unei ținte terapeutice stabilite.
Negocierea obligatorie prin lege
Totul trebuie făcut „la un preț negociat”. Un contract cost-volum sau cost-volum-rezultat n-ar avea practic nicio valoare dacă prețul n-ar fi fixat de comun acord între autorități și companie.
În martie 2019, Abbvie încălca prima dată regulile jocului: cerea o reducere substanțială a prețurilor negociate anul trecut de autorități și companie.
Deși curioasă, cererea a fost aprobată prin Ordinul de ministru 625/2019, din 25 aprilie. Convenea statului.
De la 1.012 lei cutia la 3.795 de lei cutia
Ieftinite, o cutie de Exviera ajungea să coste 1.012,61 lei (cu TVA), iar una de Viekirax: 10.901,09 lei.
La nici două săptămâni după, Abbvie s-a răzgândit și a cerut o scumpire, adică să se revină la prețurile din 2018: 3.795,59 de lei pentru Exviera și 42.905,35 de lei pentru Viekirax.
Adică de aproape 4 ori mai mult, pentru fiecare medicament.
Mărire pe repede înainte
Ministerul s-a conformat din nou și a dat derogare de la prevederile unui alt ordin de ministru, 368/2017, care stabilește inclusiv că o companie nu poate crește prețurile medicamentelor cât timp se află în desfășurare un contract de tip cost-volum-rezultat.
Pentru această mărire a fost nevoie de doar 11 zile.
Pe 17 mai a fost pus în dezbatere publică proiectul de ordin, pe 28 mai s-a făcut o dezbatere publică, iar pe 29 mai a fost semnat ordinul de ministru. Pe 30 mai, prețurile oficiale au fost deja mărite de patru ori față de cele din aprilie.
Un precedent
Graba schimbării cadrului legal este justificată de faptul că scoaterea celor două medicamente din CaNaMed (Catalogul Național al Prețurilor la Medicamente Eliberate cu Prescripție Medicală) – deși din punct de vedere legal era pasul următor – ar fi însemnat întreruperea schemelor de tratament pentru 1.000 de bolnavi, în stare gravă.
Nicăieri în documentele care explică aprobările acestor prețuri nu apare vreo explicație: de ce întâi Abbvie a cerut prețuri mult mai mici, pentru ca apoi să le mărească din nou la valoarea inițială.
Însă aceste jocuri cu viețile celor 1.000 de pacienți aflați sub tratament au fost periculoase nu doar pentru ei, ci și pentru restul contractelor de tip cost-volum-rezultat. S-a creat un precedent periculos pentru stabilitatea bugetelor de sănătate.
Citește și: