Comparativ cu anul 2015, creşterea cazurilor de rujeolă este mai mult decât alarmantă, anul trecut fiind doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj (219 cazuri), în judeţul Mureş(145 cazuri), în judeţul Arad (113 cazuri, din care două decese la copii cu vârsta sub 1 an), în judeţul Timiş (71 cazuri din care un deces la copil cu vârsta sub 1 an), în judeţul Suceava (27 de cazuri), în Braşov (33 de cazuri), în Sălaj (7 cazuri), în Hunedoara (14 cazuri), în Caraş-Severin (13 cazuri) şi în judeţul Alba (trei cazuri).
Totodată, au fost confirmate cazuri sporadice de rujeolă la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate în Bucureşti (4 cazuri) şi judeţele Bacău (3 cazuri), Bihor (un caz), Constanţa (3 cazuri), Dâmboviţa (2 cazuri), Giurgiu (un caz), Mehedinţi (un caz), Neamţ (2 cazuri), Olt (2 cazuri), Sibiu (3 cazuri) şi Vaslui (un caz).
Ministerul Sănătăţii susţine că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împortiva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!