În Emiratele Arabe Unite, cazul a fost confirmat la o persoană care a călătorit recent în vestul Africii. Este primul caz confirmat până în prezent în statele din Golf. Autoritățile spune că sunt „pe deplin pregătite” să gestioneze orice focar, iar protocoale pentru depistarea timpurie au fost puse în practică.
În afara Africii, 237 de persoane au fost confirmate sau sunt suspecte de infectare, iar autoritățile sanitare au anunțat planuri pentru controlarea virusului.
Organizația Mondială a Sănătății a transmis că virusul poate fi controlat în statele din afara Africii unde nu există cazuri în mod normal, dacă sunt impuse măsurile potrivite.
„Îi încurajăm pe toți să crească măsurile de supraveghere a variolei maimuței să vadă care este nivelul de transmitere și să înțeleagă stadiul în care se află”, a declarat directorul OMS responsabil cu pregătirea la nivel global pentru amenințări de boli infecțioase, Sylvie Briand. Ea a subliniat că actualele focare nu sunt normale, dar rămân controlabile.
Germania a comandat 40.000 de doze de vaccin Imvanez, folosit pentru tratarea variolei umane, dar care are eficiență și împotriva variolei maimuței. Vaccinul va fi folosit doar în cazul în care situația se va agrava.
Măsurile anunțate de țările care au confirmat cazuri
Oficialii din domeniul sănătății din Germania au precizat că orice persoană a fost vaccinată împotriva variolei, pe când acest vaccin era folosit pentru eradicarea variolei umanei, ar trebui să aibă o formă de imunitate. Dar, au subliniat oficialii, tratamentele folosite în trecut au mai multe reacții adverse și nu sunt potrivit pentru a fi folosite în prezent împotriva variolei maimuței.
Și în Franța, unde au fost confirmare trei cazuri, oficialii au anunțat o campanie țintită de vaccinare a adulților care ar putea fi expuși.
În Anglia, oficialii au anunțat, marți, că alte 14 cazuri au fost detectate, ceea ce urcă totalul din Marea Britanie la 71.
Variola maimuței este asociată în mod normal cu centrul sau vestul Africii, dar multe din cazurile confirmate în prezent în Europa nu prezintă un istoric de călătorie pe continentul african.
Potrivit agenției europene de control al bolilor, cazurile recente din Europa par să se răspândească de la o persoană la alta, fără vreo legătură directă cu Africa. Mai mult, autoritățile sanitare din mai multe țări au remarcat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.
De exemplu, în Spania, un festival în Canare și o petrecere la o saună din Madrid sunt investigate drept cele două mari focare de variola maimuței. Trei italieni, mai mulți spanioli și cel puțin un localnic al insulei care au participat la festivalul Maspalomas Gay Pride, între 5 și 15 mai, au fost depistați cu variola maimuței
Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Simptomele inițiale sunt de obicei asemănătoare gripei – febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară – urmate de umflarea ganglionilor limfatici, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
Urmează o erupție larg răspândită pe față și pe corp, inclusiv în interiorul gurii și pe palme și tălpi. Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, adesea înconjurate de cercuri roșii. În cele din urmă, acestea se usucă și trec într-o perioadă de două până la trei săptămâni, a spus CDC.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!