În total, 10.131 de angajați la stat, în special din ministerele Educației, Justiției și Sănătății, au fost demiși, potrivit acestor decrete publicate sâmbătă seara, în condițiile în care numeroși funcționari de stat au fost deja vizați de aceste epurări, declanșate după lovitura de stat eșuată din 15 iulie.

Cel puțin 32.000 de persoane au fost încarcerate și alte 100.000 au fost destituite din posturile avute în administrația publică și serviciile de securitate pentru presupusele lor legături cu clericul turc Fethullah Gulen, care trăiește în exil în SUA și pe care regimul de la Ankara îl consideră a fi organizatorul tentativei de puci din 15 iulie.

Mai mult, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că reintroducerea pedepsei capitale va fi supusă spre aprobare parlamentului de la Ankara „în curând”, precizând că reactiile indignate ale Occidentului ‘nu contează”.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2004

„În curând, în curând, nu va îngrijorați. Se va întâmpla în curând, dacă Dumnezeu o va dori”, a afirmat Erdogan, într-un discurs sâmbătă la Ankara, răspunzând unei mulțimi care scanda „Vrem pedepsa cu moartea” împotriva puciștilor. „Guvernul nostru va supune(reintroducerea pedepsei capitale parlamentului. Sunt convins că parlamentul o va aproba și, când va ajunge în fața mea, o voi ratifica”, a continuat Erdogan.

Restabilirea pedepsei capitale este evocată de Ankara după tentativa de puci eșuată.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2004, când Turcia și-a înaintat candidatura pentru aderare la UE. Restabilirea acestei pedepse ar îngheța negocierile de aderare.

Amploarea represaliilor în urma evenimentelor din 15 iulie din Turcia a atras critici dure din partea opoziției turce și a Occidentului, care l-au acuzat pe președintele Recep Tayyip Erdogan că a vrut astfel să-și consolideze și mai mult puterea.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News