Un medic cardiolog, un șef clinică de cardiologie și un fost manager de spital – sunt cele trei persoane urmărite penal în dosarul în care medicul ieșean Dan Tesloianu este acuzat că preleva dispozitive de la decedați și le implanta, de multe ori fără să fie nevoie, în pacienți pe care îi făcea să creadă că au probleme cardiace.
Potrivit anchetatorilor, medicul cardiolog Eduard Belu este cercetat pentru că „a furnizat stimulatoare şi defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaşte inculpatului care a operaţionalizat reţeaua”, respectiv medicul Dan Tesloianu.
Totodată, șeful clinicii de cardiologie Antoniu Petriș este acuzat că, în perioada 2017 – iulie 2022, a fost complice la infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.
”În fapt, suspectul a avizat, cu încălcarea legislaţiei în domeniu, un înscris conţinând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menţionate în primul rând stimulatoarele şi defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosinţă în cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iaşi”, arată procuroii.
Potrivit anchetatorilor, suspectul a semnat şi avizat în anul 2018, cu ignorarea şi încălcarea Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienţi decedaţi”, precum şi „Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate şi avizate de către consilierul juridic al unităţii medicale.
Libertatea a încercat să ia legătura cu medicul Antoniu Petriș de cînd au fost făcute primele percheziții la spital, însă nu a răspuns solicitărilor.
A treia persoană cercetată în dosar este un fostul manager de la Spitalul „Sf. Spiridon” ,Ioan Bîrliba care este acuzat neglijenţă în serviciu în formă continuată.
„În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unităţii medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, respectiv Direcţiei de Sănătate publică Iaşi, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-şi astfel în mod defectuos atribuţiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în cadrul persoanei juridice publice şi cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienţilor erau protejate, girând acţiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaţionalizat reţeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare”, arată procurorii.
Sume de bani confiscate de la inculpați
În aceeaşi cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la mai multe bunuri ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, potrivit comunicatului.
S-a instituit sechestru pe:
- sumele de 112.250 de lei, 73.580 de euro şi 750 de USD – de la suspectul care are calitatea de medic cardiolog;
- sumele de 22.000 de lei, 24.210 euro, 1.607 USD, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 300 de franci elveţieni, 300 de lire sterline şi 200 de coroane daneze – de la suspectul ce are calitatea de fost şef al clinicii de cardiologie a spitalului din municipiul Iaşi;
- suma de 5.100 de euro ridicată de la suspectul ce are calitatea de fost manager al spitalului;
- sumele 8.400 de lei şi 455 de euro – ridicate de la unul dintre medicii faţă de care s-a dispus anterior punerea în mişcare a acţiunii penale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
pikpik • 03.03.2023, 16:06
Så nu mai practice meseria in veci, asa e pedeapsa in alte tåri. Panå nu aplicati pedepse serioase, suntem cobaii lor.