A venit caldura si odata cu temperaturile ridicate, ne dau batai de cap si tintarii. Solutiilor cunoscute – pastile, lampi electrice si chiar clasicului spray anti-tantari – li se alatura acum un program de calculator, 100% romanesc, menit sa alunge sacaitoarele vietati prin intermediul ultrasunetelor. Autorul ingeniosului program e un pusti de 19 ani, din Suceava.

Tantarii care ne invadeaza casele in aceasta vara vor avea la propriu de suferit de pe urma “gestului” lor necugetat. “Am aflat ca aceste insecte pot fi alungate cu ajutorul ultrasunetelor. Asa ca am inceput lucrul la un program pentru calculator destinat agasarii tantarilor”, ne-a declarat Bogdan Raducanu, de 19 ani, din Suceava. Bogdan abia a terminat Liceul de Informatica din Iasi, asa ca realizarea programului nu i-a dat mari batai de cap. La inceput era interesat mai mult de programarea in sine. “Am vrut sa fac ceva inedit. Asa ca am incercat sa-i dau o tenta utila”, ne-a povestit Bogdan. Rezultatul a fost un program de mici dimensiuni, cativa kilobiti, cu o interfata simpla. Mai exact doua elemente cu ajutorul carora se regleaza volumul boxelor calculatorului si intensitatea ultrasunetelor.

“Exista o infrastructura a sistemului de operare Windows care permite crearea de sunete si redarea lor prin intermediul placii de sunet a computerului. Astfel, computerul emite un sunet inalt, extrem de ascutit, aproape imperceptibil pentru urechea umana. Cand a fost gata programul, l-am numit Mosquito Slammer (n.r. Distrugatorul de tantari)”, isi aminteste Bogdan Raducanu. Intr-unul din meniurile programului, Bogdan a lasat si citeva date de contact. “Am fost sunat la scurt timp de diversi curiosi care mi-au spus ca programul functioneaza, ca au reusit sa alunge tantarii”, ne-a spus Bogdan.

Bogdan nu a cerut nici un ban pe inventia sa

Cu toate ca “Mosquito Blaster” a satisfacut multi utilizatori, tanarul sucevean nu vrea sa-l comercializeze. “Este un program simplu, genul care atrage prin scop. Nu stiu daca e cineva interesat sa-l cumpere, nu e nimic brevetat. Eu l-am lansat pe Internet si asa a juns la mai multi utilizatori”, ne-a explicat Bogdan. Sunt alte programe pentru care Bogdan a fost recompensat pe masura. “Am facut mai multe programe la comanda. Pentru fiecare am cerut cate 200 de dolari. Produsul de care sunt mandru e WordTracker, este folosit pentru a cauta diferite expresii. E foarte complex, combina vreo 10 motoare de cautare”, ne-a spus baiatul. Momentan, Bogdan Raducanu a luat o mica pauza pentru a da bacalaureatul. In continuare, el tinteste catre o facultate cu profil informatic din Bucuresti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News