, curge sau sau are crusta, mergeti de urgenta la medic. Exista doua tipuri de cancere de piele: melanomul malign si cancerul non-melanom. Melanomul malign reprezinta unul din zece cazuri de cancer, raspandindu-se foarte repede. in Marea Britanie, aceasta forma de cancer afecteaza sase de mii de persoane pe an si provoaca moartea a cel putin unei persoane din patru. Detectarea precoce si ablatiunea alunitei sunt esentiale pentru supravietuire.
Melanomul e cea mai comuna forma de cancer la persoanele cu varste intre 40 si 60 de ani si se dezvolta din celulele din stratul exterior al pielii, de obicei in alunite, dar poate aparea la unghii si in ochi. Diagnosticat la timp, melanomul e usor de tratat (chirurgie, chemioterapie sau radioterapie), in caz contrar se poate raspandi la alte organe – creier, plamani sau ficat. Printre factorii de risc specifici acestei forme de cancer se numara arsurile de soare, mai ales in copilarie, de aceea copiii trebuie protejati bine de soare.
Numarul mare de alunite mareste, de asemenea, riscul. De melanom se poate imbolnavi oricine, dar pericolul este mai mare in cazul persoanelor cu pielea deschisa la culoare, blonde si cu ochi verzi sau albastri. De asemenea, o persoana are mai multe sanse sa se imbolnaveasca de melanom daca o ruda apropiata a suferit de aceasta boala.
Potrivit specialistilor, semnele de avertizare sunt: asimetria (alunita nu este simetrica si si-a pierdut obisnuita forma circulara sau ovala), marginile (conturul e neregulat), culoarea (alunita dezvolta mai multe culori sau umbre), diametrul (alunita are mai mult de 0,5 centimetri).
Cancerul de tip non-melanom este diagnosticat anual la 60.000 de britanici, se extinde mult mai lent si foarte rar ameninta viata. Cacerul de piele provoaca de doua ori mai multe decese in Marea Britanie decat in Australia, desi aceasta din urma are o clima mult mai insorita si cazuri mai numeroase. Explicatia este ca britanicii nu se feresc de soare si nu isi verifica alunitele la timp.

 
 

Urmărește-ne pe Google News