Rămăşiţele, cărate într-o geantă

În sprijinul acestei variante am publicat un comentariu scris pe internet de Lukacs Csaba, purtător de cuvânt al Parlamentului ungar în cazul reînhumării, care însoţeşte o fotografie de la comemorarea scriitorului fascist. “La Odorheiu Secuiesc se spune următorul lucru: dacă nu a fost o reînhumare, poate din cauza autorităţilor, atunci a fost o liturghie. Cu cenuşă în geanta lui Szocs Geza. În fotografia lui Balazs Attila vorbeşte Szocs Geza, iar geanta e pe catafalc”, spunea Lukacs, care posta această opinie la descrierea unei fotografii în care Szocs Geza, secretar de stat în Ministerul Culturii de la Budapesta, vorbea la ceremonie, în timp ce pe catafalcul scriitorului se observă o geantă în care, după toate aparenţele, s-ar fi aflat o urnă cu cenuşă.
↑ Libertatea a dezvăluit în ediţia de ieri faptul că unul dintre oficialii maghiari veniţi pe 27 mai la Odorheiu Secuiesc ar fi adus într-o geantă urna cu cenuşa scriitorului fascist Nyiro Jozsef
Ca şi cum şi-ar dori să risipească orice dubiu în privinţa prezenţei urnei cu cenuşă în ţara noastră, săptămânalul german Der Spiegel a citat ieri câteva declaraţii ale lui Lászlo Kövér, preşedintele Parlamentului maghiar, preluate de pe portalul ungar in dex.hu şi amintite de site-ul hotnews.ro. Potrivit surselor respective, Kövér susţine că “cenuşa lui Nyiro ar fi fost introdusă ilegal în România”, că ar fi fost nevoie de “o conspiraţie” şi că operaţiunea “nu a fost tocmai uşoară”.

Extremistul Csibi Barna a făcut scandal la Miercurea-Ciuc

Ieri, la Miercurea- Ciuc, a avut loc un mic scandal legat de Tratatul de la Trianon (1920). Protagonist a fost extremistul Csibi Barna (foto), bărbatul cunoscut după ce l-a “spânzurat” simbolic pe Avram Iancu. Acesta a stat timp de o oră în centrul oraşului, în Piaţa Majlath Gusztav Karolu, în faţa a două pancarte pe care a scris: “Jos Trianonul” şi “Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!”, cu drapelul Ungariei în mâini. Între cele două pancarte, el a aşezat o cruce cu harta Ungariei Mari şi cu Coroana Maghiară. Tratatul semnat în 4 iunie 1920 la Grand Palace de Trianon de la Versailles (Franţa), după Primul Război Mondial, consfinţea unirea Transilvaniei şi Banatului cu România.

Urmărește-ne pe Google News