Din cei 12.200 de kilometri pătraţi de platou continental în Marea Neagră, disputaţi între România şi Ucraina, ţării noastre îi revin 9.700 de kilometri pătraţi, adică 79,34%. Restul revine Ucrainei conform deciziei de ieri a Curţii de la Haga. După al doilea război mondial, Uniunea Sovietică a luat de la România, printr-un act care nu are valoare juridică, Insula Şerpilor şi ne-a impus o suprafaţă mică de mare teritorială. Din acel moment, România şi URSS au fost mereu în litigiu în ceea ce priveşte platoul continental al Mării Nerge. După 1991, Ucraina a preluat acest litigiu, în calitate de moştenitoare a URSS în această zonă.
Dispută teritorială de zeci de ani
În 1997, România a semnat un acord prin care recunoaşte Insula Şerpilor ca aparţinând Ucrainei, însă nu a dorit să delimiteze şi graniţa platoului continental. După 10 ani de negocieri cu Ucraina, dosarul privind platoul continental dintre cele două ţări a ajuns pe masa judecătorilor de la Haga. Decizia luată ieri e irevocabilă şi definitivă.
Zonă cu zăcăminte de gaze şi petrol
“Explorările de până acum în Marea Neagră au scos în evidenţă că există zăcăminte de petrol şi gaze naturale, dar cifric nu e foarte clar despre ce cantităţi putem vorbi. Vor urma explorări detaliate în zonă, după care se vor săpă sonde şi abia apoi se va putea spune ce conţine acest teritoriu. Din punct de vedere tehnic, exploatarea propriu-zisă nu va putea începe mai devreme de 3 ani”, ne-a declarat prof. dr. inginer Iulian Nistor, decanul Facultăţii de Ingineria Petrolului şi Gazelor din Ploieşti.