Temperaturile ridicate din ultimele zile au venit de hac retelei de electricitate si asa supraincalzita de consumurile record. Mii de bucuresteni au fost nevoiti sa suporte cele 40 grade C chiar si doua zile fara sa poata bea macar un pahar cu apa rece sau sa poata folosi fie si un amarat de ventilator. In plus, li s-a stricat si toata mancarea din frigidere.
Dupa ce au trecut doua zile fara sa fie reconectati la curent, locuitorii de pe strada Nicolae Pascu din sectorul 3 al Capitalei au intrat in panica, crezand ca vor primi curent electric cu portia, ca pe vremea lui Ceausescu. Ieri dupa-amiaza, prizele si intrerupatoarele au inceput sa le functioneze din nou, dupa 40 de ore.
‘Nu se pune problema rationalizarii consumului de energie. Pentru rezolvarea problemei penelor de curent vom mari echipele de interventie si vom investi in echipamente’, ne-a spus Mircea Patrascoiu, director la Electrica Muntenia Sud.
Chiar daca nu se poate zice ca li s-a rationalizat energia electrica, la peste 40 grade C oamenii au ‘fiert’, la propriu, in locuinte, caldura fiind insuportabila fara aer conditionat sau ventilatoare. ‘Am crapat de cald si nu aveam de unde sa bem un pahar cu apa rece. Mancarea mi s-a stricat. Am ramas doar cu niste masline si o cutie de margarina’, ne-a zis ieri Costica Nicolae (58 de ani).
Electrica a primit 10.000 de reclamatii
In aceeasi situatie au fost mii de bucuresteni. Oamenii au inrosit telefonul de reclamatii al Electrica, marti fiind inregistrat un numar record de apeluri: 10.000.
Persoanele care au fost afectate de penele de curent pot depune plangere la OPC in termen de cinci zile de la data incidentului pentru a cere despagubiri.
33 de morti in noua zile de „foc”
Canicula a provocat, intre 16 si 24 iulie, 33 de decese, a anuntat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Marti, ziua pentru care a fost emis cod rosu, au murit trei persoane, recordul fiind pastrat de ziua de luni, cand s-au inregistrat 12 decese din cauza caniculei.
De ce e Capitala polul caldurii?
De fiecare data cand temperatura aerului trece pragul de 40?C, bucurestenii sunt cei mai expusi la pericol din cauza poluarii. ‘E un oras sufocat de praf si de poluare. Tabla incinsa a acoperisurilor, a masinilor, betoanele si lipsa spatiilor verzi sunt principalii factori care fac ca temperatura aerului sa creasca cu 10 grade fata de cea enuntata de ANM’, ne explica Dragos Stan, presedintele Asociatiei Ecologiste Eco-Europa. ‘Marti am fost polul termic cel mai ridicat din Europa, la noi erau 45 de grade, iar la Ecuator doar 35 de grade’, spune Stan.
Temperatura la sol poate atinge 60 grade C
Directorul ANM, Ion Sandu, sustine ca la o temperatura enuntata de meteorologi de 40 de grade, in aceste zone e posibil sa ajunga chiar la 60 de grade. ‘Cladirile, acoperisurile, lipsa spatiilor verzi, toate acestea duc la o retinere a caldurii chiar si dupa apusul soarelui’, spune Cornel Soci, director stiintific din ANM. l Alexandru Ionescu
De azi revin temperaturile normale
Am scapat de canicula, dar s-au intors vijeliile. Vor fi posibile averse si descarcari electrice cu totul izolat, in zonele de munte. In vestul si centrul tarii, furtunile si-au facut deja aparitia, au doborat copaci si au lasat blocuri fara acoperis si localitati in bezna.
De azi, temperaturile revin la normal, fiind anuntate maxime de pana la 35 de grade. In weekend vine din nou canicula, mai intai cu cod galben si apoi cu cod portocaliu, acesta fiind depasit cel mai probabil marti, conform sefului ANM, Ion Sandu.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro