„Avem prima sentință împotriva statului român, de 15.000 de euro, dată de o instanță din România, prin care o persoană atacată de urs a dat în judecată statul român și a cerut despăgubiri și instanța a spus clar că entitatea responsabilă pentru acel atac este entitatea care a protejat acel animal și care, cu ghilimelele de rigoare, este proprietarul ursului. Ceea ce este o ciudățenie, proprietarul ursului este statul român, deci responsabilitatea este la statul român”, a anunțat, joia trecută, ministrul mediului, Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă.
Ulterior, ministrul a revenit cu o completare pe pagina de Facebook: „S-a pronunțat și instanța: statul este responsabil pentru viața fiecărui cetățean, dacă aceasta este pusă în pericol. Acest lucru i s-a întâmplat și unui bărbat care a fost atacat de urs în gara localității Băile Tușnad, județul Harghita, în data de 5 august 2018 în zori și care, ulterior, a dat statul în judecată. Tribunalul a decis ca statul să-i plătească acestuia despăgubiri de 15.000 de euro”.
Opt procese câștigate, nu doar unul
Cazul bărbatului din Băile Tușnad care a câștigat procesul cu Ministerul Mediului, după ce a fost atacat de urs, nu este nici primul, nici singurul. Datele consultate de Libertatea pe portalul instanțelor de judecată arată că numai în ultimul an, opt persoane atacate de urs în județele Mureș, Harghita și Brașov au câștigat procesele, în prime instanțe sau definitiv, îndreptate împotriva Ministerului Mediului și a celor care aveau în pază pădurile (gestionarii fondurilor de vânătoare). În toate cazurile, instanțele au indicat responsabil și a obligat la plata despăgubirilor Ministerul Mediului.
Guvernul Cîțu a adoptat miercuri o ordonanță care permite, printre altele, împușcarea urșilor, decizia urmând să fie luată de primari, în funcție de fiecare caz în parte.
Libertatea vă prezintă cazurile celor opt români sfâșiați de urși care au obținut soluții favorabile în ultimul an. Deciziile vin după ani de procese în care victimele au trebuit să demonstreze suferința pricinuită de atacurile urșilor pentru a li se acorda daunele.
Fetiță de 11 ani atacată de urs în timp ce se juca în curte cu frații ei
Printre victimele urșilor se numără și o fetiță de 11 ani din localitatea Răstolnița, județul Mureș, care a fost atacată în curtea casei. Se întâmpla pe 25 aprilie 2017.
Ramona se juca în curte alături de frații ei când un urs a pătruns în curte. La vederea animalului sălbatic, copila, cuprinsă de spaimă, a început să țipe, moment în care ursul a prins-o cu ghearele în zona spatelui în timp ce ea alerga spre casă. La auzul strigătelor panicate ale fetiței și ale altor copii care se aflau în apropiere, mama fetei a ieșit din casa și, văzând ursul cum îi sfâșia copila, a început să strige după ajutor și a adăpostit ceilalți copii care se mai aflau în preajmă. Un localnic care se afla pe drum a intervenit și a reușit să alunge ursul, care a rămas blocat într-un gard de sârmă, până la sosirea echipajelor de intervenție.
Aflată în stare de șoc și plină de sânge, fetița de 11 ani a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la Spitalul Municipal Reghin. A avut nevoie de nouă zile de îngrijiri medicale pentru leziunile suferite, însă traumele psihologice au fost cu mult mai mari, ea nerevenindu-și nici până în prezent, având nevoie de consiliere psihologică de lungă durată.
Mama fetei a dat în judecată Ministerul Mediului și asociația vânătorilor care avea în gestiune fondul Răstolnița, solicitând 40.000 de euro daune morale.
Suma de 40.000 de euro este solicitată în majoritatea litigiilor, aceasta fiind prevăzută în Legea braconajului drept plafon maxim de despăgubiri în cazul rănirii/uciderii unui urs.
Într-o primă instanță, la Judecătoria Roman, fetiței de 11 ani i s-au acordat 60.000 de lei daune morale. Sentința a fost contestată atât de familia copilei, dar și de Ministerul Mediului, obligat să achite despăgubirile. La Tribunalul Mureș, judecătorii au dat câștig de cauză fetiței, instanța obligând Ministerul Mediului să-i achite 20.000 de euro daune morale. Decizia a rămas definitivă pe 7 octombrie 2020, când Curtea de Apel Târgu Mureș a respins apelul Ministerului Mediului.
Două luni de îngrijiri medicale, după ce a fost sfâșiat de un urs
Tot în 2017, pe 3 noiembrie, un bărbat din Făgăraș a fost atacat de urs în extravilanul localității Hârșeni, județul Brașov. În urma atacului, a fost internat cinci zile la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov, suferind plăgi complexe încolțite, sfâșiate și zgâriate, cu fractură deschisă, mâna fiindu-i foarte afectată. După externare a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. În 2018, victima a dat în judecată Ministerul Mediului și gestionarii fondurilor de vânătoare.
În fața instanței, reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Făgăraș, care avea în gestiune Pădurea Hârșeni, au declarat că încă din luna mai a anului respectiv sesizaseră Agenția pentru Protecția Mediului Brașov despre prezența urșilor în zonă, solicitând derogare de la măsurile de protecție, pentru a împușca animalele care puneau în pericol cetățenii, dar nu au primit niciun răspuns. De altfel, chiar în seara de 3 noiembrie, după atacul de la Hârșeni, o ursoaică și puii ei și-au făcut din nou apariția în zonă, localnicii solicitând ajutor la 112.
Considerând Ministerul Mediului singurul responsabil pentru protejarea cetățenilor de urși, Judecătoria Făgăraș a obligat instituția să achite bărbatului atacat 75.000 de lei daune morale. Sentința a rămas definitivă în luna mai a acestui an.
Bărbatul din Băile Tușnad – 15.000 de euro daune morale, dar sentința nu este definitivă
Cazul bărbatului din Băile Tușnad prezentat de ministrul mediului drept „primul” caz de despăgubire decis de o instanță de judecată a avut loc pe 5 august 2018, la 6 dimineața. Victima se deplasa dinspre domiciliul său spre gara din Băile Tușnad, când a fost atacat de o ursoaică cu pui. Animalul l-a prins cu ghearele în zona umerilor, a capului, a spatelui și a picioarelor.
S-a zbătut din răsputeri să scape, fiind foarte panicat. A reușit cu greu, după ce colegul său i-a sărit în ajutor, acesta fiind atacat, la rândul lui, de ursoaică. Atacul a încetat după ce o a treia persoană, unchiul victimei, a alungat animalul sălbatic cu o bâtă.
Bărbatul a dat în judecată Ministerul Mediului și asociația de vânătoare care gestiona zona, iar în primă instanță, i-au fost acordate 24.000 de lei daune morale. Decizia a fost contestată atât de victimă, cât și de reprezentanții Ministerului Mediului. Pe 15 decembrie 2020, Tribunalul Mureș a dat câștig de cauză bărbatului atacat de urs, Ministerul Mediului fiind obligat să îi achite 15.000 de euro. Decizia a fost contestată de minister, dosarul fiind înaintat pe 28 mai Curții de Apel Târgu Mureș, unde încă nu a fost stabilit termen pentru judecarea recursului.
Victimă Brașov: „Eram convins că viața mea se va sfârși”
Un bărbat din județul Brașov a fost grav rănit după ce a fost atacat de urs pe raza comunei Sânpetru în dimineața de 18 noiembrie 2018. Se afla cu fiul și cu fratele său pe câmp, inspectând o cultură de porumb pe care urma să o recolteze. La un moment dat, a fost atacat pe la spate de un urs, fără să aibă posibilitatea să fugă sau să se ferească. Animalul l-a lovit cu putere, l-a aruncat la pământ, prinzându-l cu ghearele, rupând hainele și mușcându-l în zona umerilor, mâinilor, a spatelui și a picioarelor.
„În timp ce mă zbăteam din răsputeri să scap, am reușit să strig după ajutor, fiind foarte panicat și convins că viața mea se va sfârși. L-am strigat pe fiul meu, aflat la circa 20 de metri, care a reușit să distragă atenția ursului, iar în acel moment animalul m-a eliberat și a plecat”, a declarat victima judecătorilor.
Bărbatul a suferit multiple plăgi, pentru care a avut nevoie de 20 de zile de îngrijiri medicale. A fost operat de două ori și încă nu se consideră complet vindecat.
A dat în judecată Ministerul Mediului, dar și Universitatea Transilvania Brașov, care avea în gestiune respectivul fond de vânătoare. Într-o primă instanță, în august anul trecut, Judecătoria Brașov a obligat cele două instituții să achite 20.000 de lei daune morale victimei. Decizia a fost contestată, iar anul acesta, pe 27 mai, Tribunalul Brașov a hotărât că doar Ministerul Mediului este responsabil, obligând instituția să achite bărbatului atacat de urs 20.000 de euro.
Reprezentanții Universității Transilvania s-au apărat în instanță, afirmând că Ministerul Mediului, în calitate de autoritate publică centrală pentru protecția mediului, „a condus un management defectuos al speciei urs, ajungându-se la o înmulțire necontrolată a acesteia, soldată cu părăsirea frecventă a zonelor în care ursul trăiește de obicei (zona montană), stabilirea acestora în zone atipice, de podiș și deal”.
100.000 de euro, recordul de daune acordat unei femei care a rămas fără un picior după ce a fost sfâșiată de urs
Potrivit dosarelor consultate de Libertatea, daunele record acordate în ultimul an pentru o victimă atacată de urs s-au înregistrat în județul Mureș. Cazul s-a înregistrat în apropierea localității Toldal. Pe 1 octombrie 2018, o femeie se îndrepta spre o stână amplasată în zonă și în timp ce merge pe un drum de câmp ce trecea pe lângă marginea unui lăstăriș, în apropiere de șoseaua asfaltată, a fost atacată de un urs.
Strigătele disperate ale femeii au fost auzite de ciobanul care se afla cu oile la peste 200 de metri de stână. Bărbatul a alergat într-un suflet pentru a o salva pe femeie, însă când a ajuns la locul atacului, aceasta era inconștientă, având tot trupul sfâșiat. A fost preluată de o ambulanță SMURD și transportată la spitalul din Târgu Mureș, unde a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale.
În ciuda tuturor eforturilor, medicii nu au mai putut salva piciorul drept al femeii, amputându-l. Cu o infirmitate permanentă și cu corpul rămas mutilat în urma atacului, viața femeii s-a schimbat radical, fiind internată într-un centru de îngrijiri pentru a beneficia de servicii medicale de specialitate. Potrivit documentelor înaintate instanței, pentru vindecarea leziunilor, îngrijirile medicale acordate victimei s-au întins până în anul 2020.
Ministerul Mediului a fost dat în judecată și în acest caz. Toate instanțele au dat câștig de cauză victimei obligând Ministerul Mediului să îi achite 100.000 de euro daune morale, 37.150 daune materiale și 300 de euro rentă viageră. Decizia Curții de Apel Târgu Mureș, pronunțată în iunie 2020, este definitivă.
Deși atacurile urșilor au devenit frecvente în ultimul timp, aceștia în căutare de hrană apropiindu-se de zonele locuite, Ministerul Mediului nu a luat niciun fel de măsuri, de relocare sau de recoltare, a subliniat instanța.
Scalpată de urs în fața soțului
O altă femeie din județul Mureș atacată de urs a câștigat un prim proces cu Ministerul Mediului, care a fost obligat de Judecătoria Reghin, în luna februarie anul curent, să îi achite 70.000 de lei daune morale. Cazul s-a înregistrat în localitatea Ciobotan pe 21 februarie 2015, însă victima s-a adresat mai târziu instanței după ce a constatat că nu poate obține despăgubiri pe cale amiabilă.
Femeia se deplasa împreună cu soțul său pentru a vedea dacă au fost tăieri ilegale de arbori pe terenul pe care îl dețin, iar la întoarcere spre casă, aflându-se în fața soțului și a câinelui familiei, a fost atacată de urs.
„M-a prins cu picioarele din față, m-a trântit la pământ, apoi m-a întors cu fața în sus și m-a mușcat de față, după care mi-a aplicat o lovitură cu laba piciorului din față, astfel că mi-a tras scalpul peste față”, a povestit femeia în instanță. Transportată la spital, femeia a avut nevoie de 25-30 de zile de îngrijiri medicale, însă psihic nu a putut trece peste acea traumă care, spune ea, o va urmări toată viața.
Decizia Judecătoriei Reghin a fost contestată de Ministerul Mediului, apelul în dosar fiind programat să înceapă pe 9 septembrie.
30.000 de euro pentru doi soți atacați de urs în curte
Tot în județul Mureș, doi soți din localitatea Toaca au fost atacați de urs în timp ce se aflau în curte. S-a întâmplat pe 1 octombrie 2020, în miezul zilei. Bărbatul se afla în curtea casei, unde verifica presiunea pneurilor mașinii cu un compresor mecanic, iar în momentul în care soția sa s-a îndreptat către poarta imobilului pentru a o închide, aceasta a fost surprinsă de un urs, un exemplar masiv, care a pătruns în viteză de pe drumul public în curte.
Femeia a țipat, apoi, paralizată de frică, nu a mai putut face nicio mișcare. Deși s-a speriat la rându-i, bărbatul a sărit în ajutorul soției sale, dar a fost lovit și trântit de către urs, apoi mușcat și tăiat cu ghearele timp de câteva minute.
„În momentul respectiv am crezut că voi muri, tot ce îmi doream era ca soția să scape cu viață. La un moment dat, ursul a încetat să mă mai lovească și am reușit să mă adăpostesc sub mașină”, a povestit bărbatul. Între timp, femeia a încercat să se refugieze în garajul aflat lângă casă, dar ursul a mușcat-o de mână, imobilizându-i brațul stâng în afara ușii garajului.
Văzând întreaga scenă de sub mașină, bărbatul rănit a ieșit să-și salveze soția, însă ursul l-a înșfăcat din nou, urmând o nouă serie de lovituri. Țipetele de ajutor ale celor doi soți au fost auzite de vecini, care alături de alți localnici au reușit să alunge ursul.
Grav răniți, cei doi soți au fost transportați la spital, având nevoie de peste două săptămâni de îngrijiri medicale.
La rândul lor, au dat în judecată Ministerul Mediului, iar Judecătoria Reghin a obligat instituția să-i despăgubească pe cei doi soți cu 30.000 de euro. Decizia a fost contestată de minister, apelul urmând a fi judecat în toamnă.
Libertatea a solicitat Ministerului Mediului, în urmă cu aproape o lună, o situație cu numărul persoanelor atacate de urs pe teritoriul României în ultimii doi ani, precum și cuantumul total al daunelor pe care instituția a fost obligată de instanțe să le achite victimelor, însă instituția nu a dat curs solicitării.
Vezi informații despre urși și alte animale salbatice din România!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro